Osijek
UČENICI BI VOLJELI BAR NAKRATKO PUTOVATI

Od školskih izleta ništa dok ih ne dopuste epidemiolozi
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Djeca su u kontaktu u školi, zašto onda ne smiju na izlet - pitaju roditelji

Pandemija koronovirusa, i sve što dolazi u tom paketu, u prvom redu ograničena socijalna interakcija, duboko je izmijenila način života kakav smo prakticirali do prije nešto više od godinu dana. Zaključavanja i otključavanja društvenih aktivnosti dozlogrdila su svima, a posebno je teško najmlađim članovima društva kojima nije lako objasniti zbog čega, primjerice, ne smiju igrati nogomet s vršnjacima, ili ih posjećivati. Naglavce je izokrenut i školski sustav, obrazovni se proces odvija na krajnje neprirodan način, u slučaju kojim ćemo se ovdje baviti može se reći i doslovce, jer učenicima nisu dopušteni ni odlasci na izlete u prirodu. Takve su, naime, preporuke epidemiologa.

Miješanje razreda
Upravo zbog toga javio nam se otac učenika četvrtog razreda OŠ Vijenac, čiji je sin već pomalo frustriran stalnim otkazivanjem školskih izleta. Još u trećem razredu, dakle, prošle godine, trebao je u sklopu Škole u prirodi posjetiti Orahovicu. Izlet zakazan za travanj tada je prolongiran za svibanj, pa za lipanj, rujan, listopad, da bi u konačnici bio prebačen u iduću školsku godinu, kada je još jednom otkazan zbog aktualne epidemiološke situacije.

- S obzirom na to da cijelo vrijeme slušamo kako je riječ o preporukama te da nitko nije izričito zabranio izlete, pitam se je li moralo tako biti. Svjestan sam situacije, ali sam za to da djeca idu na izlete. U konačnici, svi oni idu i u školu zajedno. Ako su tamo u kontaktu, a koliko znam nitko od njih do sada nije bio zaražen, ne vidim zašto ne bi mogli biti i na izletu, njima bi to bio nezaboravan doživljaj, zašto se u ovoj situaciji ne bi malo razveselili - pita se ovaj roditelj.

Dodaje da je u razgovoru s drugim roditeljima doznao kako i oni nemaju ništa protiv izleta. Djeca su, kaže, već "luda" od stalnih odgađanja, jer na te izlete gledaju kao na doživljaj života.

Ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić potvrđuje da je Škola u prirodi konačno otkazana te je roditeljima poslan dopis u kojem ih se poziva da zatraže povrat sredstava. Otkazivanje pripisuje epidemiološkoj situaciji koja ne dopušta takve aktivnosti, jer bi došlo do miješanja više razrednih odjeljenja.

- Djeca ni u školi nisu u međusobnom kontaktu, svatko je u svojoj učionici, ne smijemo pomiješati A i B razred, što znači da bi prijevoznik morao organizirati prijevoz posebno za svaki od razreda, a to apsolutno nije prihvatljivo. Prvi i drugi razredi uvijek idu zajedno na poludnevne izlete, to su vam četiri odjela, dakle, to ne možemo organizirati, a isto vrijedi i za treće i četvrte razrede koji bi se također izmiješali. Za Školu u prirodi obavijestili smo roditelje o otkazivanju, a za druge izlete još uvijek čekamo peti i šesti mjesec kada će epidemiološka situacija možda biti prihvatljiva. Do tada imamo epidemiološke preporuke, i ako se tih preporuka trebamo držati, onda je sve jasno. Naravno da bi djeca voljela ići na izlete, naravno da su to prekrasna iskustva koja se pamte, ali još uvijek ne znamo što će biti, kako će se epidemiološka situacija razvijati. Mnogo je zaraženih, kako ćemo još djecu voditi na izlete, to bi bilo zaista neodgovorno, no ako se brojke spuste, ako bude prihvatljivija situacija, zašto ne? - kazuje ravnateljica Vrbošić.

Poštuju mjere
Sličnog je mišljenja i ravnatelj OŠ Grigor Vitez Hrvoje Brod, čiji će učenici također morati pričekati neka bolja vremena.

- Što se tiče ekskurzija, one su prošle godine definitivno otkazane, a ništa se po tom pitanju nije promijenilo ni ove godine, čak je i gore. Kada je riječ o jednodnevnim izletima, na njih mogu ići samo oni koji su u "balonu", a to su učenici razredne nastave, koji su inače svi u svojoj učionici i bez maski. Oni idu u kazalište, kino i slično. To još može proći, ali samo za razrednu nastavu - rekao je ravnatelj Brod te pojasnio u čemu je zapravo riječ.

- Nitko ne želi preuzeti odgovornost. Ako kao ravnatelj dopustim takve aktivnosti i učenici se zaraze, netko će reći "ravnatelj je dopustio". U konačnici, nisam epidemiolog, niti mogu glumiti epidemiologa, mjere su stavljene pred mene i moram ih poštivati - odlučan je ravnatelj Brod.

Da će ekskurzija kao neizostavan dio obrazovanja do daljnjeg za učenike ostati predmet čežnje potvrdio je u ponedjeljak i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivana Hampovčan, kojeg smo zamolili da se izjasni o ovom pitanju.

- Prilikom organiziranja ekskurzije običaj je da cijela generacija putuje skupa, a onda imate situaciju da u tom autobusu bude 40 i više učenika, što nije situacija koja se događa u školi, gdje se učenici nalaze u svojim razredima i ima ih oko 20. Ako dopustimo organizaciju ekskurzija, doći ćemo u situaciju da ćemo na jednom mjestu imati daleko više od 25 osoba, koliko je dopušteno. Mislim da je pohađanje nastave jedno, a ekskurzije, nažalost, u ovoj situaciji nešto sasvim drugo. Znači, opet bi došlo do kršenja nekih drugih temeljnih odredbi te iz tog razloga smatramo da za sada učenici od prvog do četvrtog razreda ne trebaju ići na ekskurzije - rekao je Hampovčan.

Ivan Alilović
AGENCIJE: ZBOG MJERA NEMA INTERESA
Od predstavnika turističkih agencija doznajemo da se, otkako su izvanredne okolnosti stupile na snagu, ekskurzije mogu nabrojati na prste jedne ruke, što se neće promijeniti sve dok su na snazi mjere poput aktualnih.

- Varijante noćenja, pa i varijante prijevoza na duže staze, operativno i školama i nama stvaraju probleme, jer su trenutačne epidemiološke mjere vrlo restriktivne. Ako smo u normalnim okolnostima mogli imati dva razreda u istom autobusu, sada su smjernice da se putuje u različitim autobusima, što je operativno teško izvedivo, a na kraju i mnogo skuplje. Dok se stvari ne budu normalizirale, nekakve opsežnije realizacije izleta neće biti, to je iluzorno očekivati - rekla je Kristina Marić iz turističke agencije Arriva travel.

Božena Menalo, iz agencije Ora Tours, također ističe da je pod ovakvim mjerama gotovo nemoguće organizirati bilo što.

- Uvjeti koji traže da u jednom autobusu bude 20 osoba podrazumijevaju velike troškove. Ove godine izlete nitko nije niti tražio, dok ih je prošle godine bilo samo nekoliko - rekla je Menalo.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana