Mozaik
VIRTUALNO DODIJELJENE NAGRADE BAFTA

Filmu “Nomadland” najviše
odličja, a Chloe Zhao druga
je žena nagrađena za režiju
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Svečanost dodjele nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost odvijala se virtualno jer je pandemija COVID-19 spriječila tradicionalno održavanje svečanosti s brojnim zvijezdama i publikom.

U subotu je podijeljeno devet nagrada, a film "Ma Rainey" s Violom Davis i pokojnim Chadwickom Bosemanom osvojio je nagrade za najbolje kostime te šminku i frizuru. Ostale nagrade osvojili su film "Rocks" (za casting), drama o djevojci na pragu punoljetnosti koja se skrbi o mlađem bratu, triler "Tenet" (za specijalne efekte) i "Sound of Metal" (za montažu i zvuk), film o bubnjaru koji ogluši. Glumac Noel Clarke primio je nagradu za izniman doprinos britanskoj kinematografiji.

Glavne nagrade bile su, pak, dodijeljene u nedjelju, kad je redatelj Ang Lee primio nagradu BAFTA za životno djelo.

U nominacijama je predvodio američki film "Zemlja nomada" kineske redateljice Chloe Zhao, poznate po radu na nezavisnim filmovima u SAD-u, te britanski film "Rocks". "Zemlja nomada" kombinira dokumentarnu i fikcijsku formu, a temelji se na istoimenoj knjizi Jessice Bruder iz 2017. koja je istraživala supkulturu Amerikanaca starije dobi koji su, izgubivši sve u recesiji 2008., napustili dotadašnji način života i počeli živjeti nomadski, putujući zemljom u kamperima u potrazi za sezonskim poslovima. "Zemlja nomada" osvojila je nagradu BAFTA u sve četiri kategorije u kojima je nominirana: za najbolji film, najbolju glavnu glumicu - Frances McDormand - i najbolju režiju. Tako je Chloe Zhao postala tek druga žena u 53 godine povijesti ove kategorije nagrađena za režiju. Prije nje za režiju je nagrađena samo Kathryn Bigelow za "The Hurt Locker" 2010.

- Sutra ujutro ću biti mamurna. Popila sam malo narančinog soka s nečim unutri. Nikad nije prerano biti pripit u Kaliforniji - našalila se redateljica putem Zooma primajući nagradu u ranim jutarnjim satima po pacifičkom vremenu. Zhao je rođena u Kini, a danas živi u SAD-u, no školovala se u Velikoj Britaniji, što se spomenula u svojoj zahvali, rekavši: "Mislim da sam učinila ponosnima svoje profesore na Brighton College".

Većina je dobitnika gledala dodjelu putem Zooma i zahvalili su se za nagrade izravno iz svojih domova. Nitko od nominiranih nije bio osobno u dvorani Royal Albert Hall, gdje su svečanost vodili Edith Bowman i Dermot O‘Leary. No, bilo je onih koji nisu gledali niti prijenos dodjele... Jedan od njih bio je i legendarni Sir Anthony Hopkins, koji je dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca za film "The Father", 27 godina nakon što je posljednji put osvojio BAFTA-u. Glumac kojemu su 83 godine najstariji je dobitnik ove nagrade ikada. Kako uopće nije gledao dodjelu BAFTA-e, doznao je da je upravo on dobitnik tako što je čuo veselje iz druge prostorije.

- Sjedio sam i slikao kad sam začuo radosne uzvike. Pomislio sam: Što li se dogodilo? Mislio sam da gledaju nogometnu utakmica. No onda su došli i rekli mi da sam osvojio nagradu - rekao je Sir Hopkins kasnije za BBC.

Najbolji britanski film je "Promising Young Woman", najbolja sporedna glumica Yuh-Jung Youn za "Minari", a najbolji sporedni glumac Daniel Kaluuya za "Judas and the Black Messiah". Za najbolji film koji nije na engleskom jeziku BAFTA-u je dobio "Another Round", a za najbolji dokumentarni film "My Octopus Teacher". Animirani film "Soul" pobijedio je u kategoriji animacije te osvojio nagradu za najbolju filmsku glazbu (Jon Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross). Remi Weekes, dobitnik je nagrade za izuzetan britanski debut za svoj horor "His House". Za najbolji originalni scenarij nagrađena je Emerald Fennell za film "Promising Young Woman", dok je za najbolji adaptirani scenarij BAFTA pripala Christopheru Hamptonu i Florianu Zelleru za dramu "The Father".

Nakon što je prošle godina dignuta hajka jer su među nominiranima za nagrade BAFTA bili sve bijelci, ove godine više od polovine od 24 nominirana su crni glumci ili ostali nebijeli glumci. T.Kvorka
Sir Anthony Hopkins je u 83. godini dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca za film “The Father”
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda