Kultura
ZAGREBAČKI BIEANNALE

Izložba fotografija “Kelemenov pozdrav svijetu” seli u Zagreb
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Riječ je o izložbi fotografija iz obiteljskih albuma koje je on snimio na putovanjima diljem svijeta

U utorak, 13. travnja, u Etnografskom muzeju Zagreb bit će otvorena izložba pod nazivom "Kelemenov pozdrav svijetu". Riječ je o izložbi fotografija iz obiteljskih albuma čuvenoga skladatelja suvremene glazbe Milka Kelemena, koje je taj svjetski putnik donio sa svojih brojnih putovanja diljem svijeta. Autor izložbe je kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, a kustosica izložbe je Željka Petrović Osmak, iz Etnografskog muzeja Zagreb.

Godine 2012. supružnici Mela i Milko Kelemen donirali su Gradu Slatini i Zavičajnom muzeju Slatina veću količinu građe, između ostaloga i neke osobne predmete. Tri godine kasnije u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je spomen-soba Milka Kelemena, u kojoj su izložene skladateljeve partiture, odlikovanja, instrumenti i uporabni predmeti, kao i glazbala koja je taj utemeljitelj Muzičkog biennala Zagreb prikupio na svojim putovanjima.

Prošle godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban razgledao je izložbu "Kelemenov pozdrav svijetu", koja je bila postavljena u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina u okviru Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena. Tada je iznio zamisao da se ta izložba postavi u travnju ove godine u zagrebačkom Etnografskom muzeju, jer se ove godine održava jubilarni 60. Muzički biennale Zagreb, koji je utemeljio 1961. godine upravo Milko Kelemen. U skladu s dogovorom i programskom suradnjom Zavičajnog muzeja Slatina i Etnografskog muzeja Zagreb, izložba će biti otvorena danas, 13. travnja 2021., kao jedna od popratnih manifestacija zagrebačkog Biennala. Bit će to jedan način prisutnosti na Biennalu skladatelja Kelemena, čija će se ideja o konceptu biennala i suvremene glazbe protezati tijekom cijeloga festivala.

Zagrebačka izložba "Kelemenov pozdrav svijetu" sastoji se od deset plakata s reprodukcijama fotomaterijala iz Kelemenovih fotografskih albuma koji se čuvaju u Zavičajnom muzeju Slatina, a prikazuju njegova putovanja i kontinente kojima je prošao. Bit će izložen i dio njegovih instrumenata, egzotičnih glazbala koja je prikupio, jer on je spajao svoja putovanja s pozivom profesionalnoga glazbenika, tražeći nadahnuća i mogućnosti koje različite kulture i različiti glazbeni instrumenti i izrazi nude.

Zagrebačka izložba bit će zbog prostornih ograničenja skromnija od slatinske, ali će autor Đuričić nastojati reprezentativnim panoima i instrumentima dočarati veličinu i značenje Kelemenove ideje internacionalizma u suvremenoj glazbi.

Zagrebačku izložbu "Kelemenov pozdrav svijetu" posjetitelji mogu razgledati do 30. travnja u radno vrijeme Muzeja.

Petar Žarković
Reprodukcije fotomaterijala iz fotografskih albuma koji se čuvaju u Zavičajnom muzeju Slatina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića