Crna kronika
U VINKOVAČKOM KRAJU

Lopovski “hit” - provale u auto i ne biraju plijen
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Lopovima je zgodno kada vlasnici svoje aute na parkingu ili u dvorištu ostave - otključane

Provale u automobile iz kojih se pritom ukrade doslovno sve što se nađe - novac, dokumenti, torbice, odjeća... - na krajnjem istoku Slavonije postale su u posljednje vrijeme svojevrstan - lopovski "hit". Posebice je k tome lopovima zgodno kada vlasnici svoja vozila, bilo u vlastitim dvorištima ili pak na parkiralištima, ostave - otključana.

Upozorila je na to i vukovarsko-srijemska policija nakon što je od početka travnja zabilježeno 15-ak provala i krađa iz automobila, i to mahom na području Vinkovaca, premda lopovi te vrste ordiniraju uvijek i svagdje, po svim gradovima, a i selima, najistočnije hrvatske županije. Posljednji se slučaj zbio prošlog vikenda u selu Retkovcima, gdje je 39-godišnji mještanin svoj automobil njemačkih pločica u dvorištu obiteljske kuće u Ulici braće Radića preko noći ostavio nezaključan. Nepoznati lopov tako se bez puno truda domogao nekoliko tisuća kuna što ih je - prema policijskom terminu "nemarni vlasnik" - ostavio u otključanom vozilu. Za lopovom se još traga. "U posljednje smo vrijeme primijetili da je prisutan negativan trend provaljivanja u osobne automobile", potvrdio je glasnogovornik PU u Vinkovcima Dragoslav Živković, upozoravajući kako vlasnici koji se nađu na meti trpe nerijetko nemalu materijalnu štetu.

Iz policije su dali i nekoliko korisnih savjeta. "Dugotrajno iskustvo naučilo nas je da se mnoge neželjene situacije, kao i njihove posljedice, mogu spriječiti i izbjeći - ako ih se predvidi. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika na način da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno", naveo je Živković, istaknuvši nekoliko bitnih stavki, a koje kazuju sljedeće - nipošto ne treba ostavljati automobil otključan, makar bio i u vlastitom dvorištu, novac i druge vrijedne stvari valja iznijeti iz automobila, nije uputno ostavljati ni torbe ili vrećice iz trgovina na sjedalu automobila jer su nerijetko "pozivnica" lopovima za provalu bez obzira na vrijednost njihova sadržaja... Provala u automobil, poput razbijenih stakala ili obijene brave, može vlasniku prouzročiti veću štetu nego, primjerice, ukradena jakna, što je nedavno bio slučaj u Vinkovcima. Baš u tom je gradu prošlog tjedna "pao" stari znanac policije koji je u nekoliko dana provalio u pet automobila gdje se domogao, među ostalim, i bankovnih kartica s kojih je podizao manje novčane svote za koje nije nužan PIN.

Policija se - govore tako neslužbena saznanja - povremeno suoči i s tzv. fingiranim krađama iz automobila kada vlasnici lažno prijave "nestanak" novca ili drugih vrijednosti, no valja reći i da policija obično takve slučajeve - razotkrije.

Sanja Butigan
15

provala, uglavnom u vinkovačkom kraju, zabilježeno je od početka travnja
NE OSTAVLJAJTE STVARI U VOZILU
Pozivamo građane da ne ostavljaju ključeve u vozilu bez nadzora, a kada izlaze da zatvore sva vrata i prozore. Savjetujemo građanima da vozila parkiraju na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, da torbice, putne torbe i druge vrijedne predmete ne ostavljaju na vidljivim mjestima. Vrećice ili torbice koje nisu dragocjene također privlače pozornost lopova pa materijalna šteta može biti veća od ukradenih predmeta, kažu u PU u Vinkovcima, uz savjet da se za ostavljanje stvari u vozilu koristi prtljažnik koji lopovima nije “vidljiv”.
Najčitanije iz rubrike