Novosti
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA EPIDEMIJE

Krajem travnja umirovljenicima isplata od 400 do 1200 kuna
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Plenković: Jednokratno novčano primanje nije oporezivo i ne može biti predmet ovrhe

Vlada će u srijedu donijeti odluku kojom će se umirovljenicima isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica izazvanih epidemijom bolesti COVID-19. Ova odluka obuhvatit će više od 800.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je približno 600 milijuna kuna. Kako je najavio premijer Andrej Plenković, isplata jednokratnog novčanog primanja očekuje se krajem travnja, ili početkom svibnja.

Dodatak je dogovoren s umirovljeničkim udrugama i sindikatima, a cilj je pomoći jednoj od najranjivijih skupina u hrvatskom društvu. Premijer je podsjetio kako je u Hrvatskoj trenutačno milijun i 240 tisuća umirovljenika te milijun i 550 tisuća zaposlenih.

Rast mirovina

Ove godine, a u odnosu na prošlu, 17 tisuća osiguranika je više, odnosno onih umirovljenika koji su zaposleni i uplaćuju doprinose. Plenković je dodao kako prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2880 kuna.

"Mi smo kroz reformu mirovinskoga sustava do sada prosječno povećali mirovine za 13,5 posto. Kad tome pridodamo da smo u zakonima koje smo usvojili vodili računa o našim sugrađanima koji imaju najniže mirovine, povećali smo im mirovinu za još 3,13 posto", rekao je Plenković.


Naglasio je da su umirovljenici u zadnjih godinu dana dodatno pogođeni epidemijom COVID-19, a jednokratnu pomoć primit će nekoliko kategorija umirovljenika, naveo je predsjednik Vlade. Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna. Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Za korisnike kojima je iznos mirovine od 2000 do 3000 kuna iznos jednokratnog novčanog primanja iznosit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Predsjednik Vlade naglasio je da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prema procjenama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva rada, ova odluka obuhvatit će oko 850.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je približno 600 milijuna kuna. Dodao je da će ovom odlukom biti obuhvaćeni i korisnici tzv. razmjerne mirovine, odnosno oni umirovljenici kojima je mirovina priznata zbrajanjem hrvatskog i inozemnog staža.

Pouzdanost

Premijer je zahvalio Sindikatu umirovljenika, Matici umirovljenika i Hrvatskoj stranci umirovljenika na odličnom dijalogu i sadržajnim razgovorima.

"U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo, i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu", rekao je Plenković.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dodatno je pojasnio jednokratno novčano primanje za korisnike tzv. razmjerne mirovine, kazavši da je riječ o onim umirovljenicima koji su ostvarivali mirovinska prava i u drugim zemljama. "Tu gledamo kumulativ i za njih će dodatak biti isplaćen u srpnju zbog prikupljanja podataka i dodatne dokumentacije. Oni će nešto kasnije biti u obradi i isplati", rekao je ministar. Dodao je da se početak isplate za one koji nisu korisnici razmjerne mirovine očekuje 30. travnja.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović naglasila je da je ovo najveće jednokratno davanje nakon isplate duga umirovljenicima. "Želimo zahvaliti premijeru na pouzdanosti", rekla je Petrović. "Naravno, bilo bi divno kada bi mirovine porasle za toliko, s obzirom na zadnji porast indeksacije koja je bila samo 0,56 posto, i da smo došli na udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto. To govori da mirovine i dalje padaju", zaključila je.

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna naglasila je da je napravljen veliki iskorak za umirovljenike. "Nakon božićnica događa se još nešto što je jako dobro, a to je povrat domova umirovljenika na razinu županija. To jako mnogo znači, jer će naše ustanove moći povlačiti sredstva iz europskih fondova i na taj način povećat će se kvaliteta života umirovljenika", istaknula je Fortuna. Zahvalila je premijeru Plenkoviću i ministru Josipu Aladroviću na suradnji. "Ovaj cenzus do 4000 kuna je solidan i jako će mnogo pomoći umirovljenicima. Zvali su nas umirovljenici cijelo vrijeme i uvijek smo govorili: premijer je obećao. i to će biti", rekla je Fortuna.

"Ova sredstva nisu dostatna da bi se umirovljenici pokrpali u potpunosti, ali mnogima će mnogo značiti. Vlada je uložila napor da dođe do ovih sredstava na koja nisu računali", zaključio je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.
Dijana Pavlović

PLENKOVIĆ: OVIME SE NE KUPUJU GLASOVI
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković je kazao kako se ovime ne kupuju glasovi umirovljenika uoči lokalnih izbora. “Hrvatska Vlada je onda kupovala naklonost 680 tisuća radnika koji su dobivali 4000 kuna zadnjih godinu dana. Pa smo možda onda kupovali naklonost oko 120 tisuća poslodavaca. Prema toj logici mi bismo na izborima lani i sada dobivali 80 posto”, ustvrdio je Plenković. Naglasio je da je ovo potez odgovorne Vlade koja razumije da su umirovljenici jedna od najranjivijih skupina. “Njihov položaj je zahtjevan. Ovo je jednokratna potpora u specifičnim okolnostima pandemije za koju ne mogu biti odgovorni umirovljenici, a nije ni Vlada. Mislim da se temeljno načelo društvene solidarnosti treba pokazati prema najranjivijima i u ovim okolnostima”, poručio je premijer. Pojasnio je da sredstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja nisu bila planirana, ali se otvorio prostor zbog indeksacije mirovina.
Možda ste propustili...