Osijek
SUNČANA SUBOTA ISTJERALA JE OSJEČANE NA ULICE

Grad se probudio uz ritam afričkih bubnjeva i glasove pjevača Lipe
Objavljeno 11. travnja, 2021.
Sportska priredba povukla je za sobom niz događanja i Osijek je dao naslutiti da ipak nije “mrtav”, raseljen i apatičan

Protekla subota bila je prvi pravi neradni proljetni dan ove godine. Iako je izgledalo da neće biti tako jer je počeo kao poluoblačan dan, sunčano poslijepodne pružilo je potpuni užitak Osječanima dok se grad malo "pravio važan" zbog toliko ljudi na ulicama. Cijelo prijepodne proteklo je u znaku Ferivi polumaratona, o čemu možete više čitati na našim stranicama sportske rubrike, no sportska priredba povukla je za sobom i niz događanja, pa je Osijek izgledao kao da se napokon probudio iz pandemijskog zimskog sna.

Na promenadi, kod Picassa, okupili su se članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" Osijek (spomenimo tradiciju dugu 145 godina) te na oduševljenje Osječana i njihovih gostiju, kojih je bilo u subotu mnoštvo, zapjevali na sav glas. I sami kažu kako su im nedostajale probe i nastupi, pa su si dali oduška te je bilo teško raspoznati uživaju li više oni ili publika. Pridružile su im se i dvije male članice Dječjeg zbora HPD-a "Lipa", a publika je nagradila trud dugim pljeskom.

Članovi bubnjarske skupine RitmOS iz Osijeka, koja djeluje od 2008. godine i okuplja entuzijaste koje je spojila ljubav prema zapadnoafričkom instrumentu zvanom djembe, izišli su na dravsku obalu, ali s druge strane, kod kompe, te su tako gradske šetače razveselili, a poneke i rasplesali - dajući ritam polumaratoncima - uz afrički "štih".

Iako su se mogle čuti i primjedbe zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, posjetitelji osječke tržnice mogli su uživati u šarenilu ponude, ali i izgubiti živce ako su došli automobilom jer su zbog polumaratona bile zatvorene Kapucinska, Europska avenija i Cara Hadrijana. Oni pametniji sjeli su na terasu i popili kavu dok se gužva nije raščistila. A oni najpametniji iskoristili su blagodati ravnice i sunčanog dana i na tržnicu došli biciklom.

Zahvaljujući svim tim "dobro pogođenim" okolnostima, Osječani su imali doživljaj normalnosti koju dugo nisu osjetili. Grad je proveo subotu u ozračju živosti, a na terasama kafića tražila se stolica više.

Kako se u subotu već pročulo da je i Osječko-baranjska županija na popisu četiriju županija koje će od ponedjeljka pojačati epidemiološke mjere, građani su požurili iskoristiti svaki trenutak.

Premda je utrka odavno završila, ni poslijepodne nije bilo manje dinamično. Mnogi su sugrađani i posjetitelji grada pohrlili u Baranju. Parkiralište ispred nedavno otvorene Čingli Lingi Čarde bilo je dupkom puno pa su automobili, mnogi od njih stranih pločica, bili parkirani i prekoputa, na cesti prema Topoliku. Iznenadio je i broj bicikala ispred "Čingoša", potvrdivši kako je biciklistička staza prema Bilju bila jedna od boljih ideja.

Osijek jest pomalo uspavan grad, Panonci nikada neće biti Mediteranci i kod nas se trči samo zbog rekreacije i sporta, ali prošle subote pokazao je malo užurbanosti i dao naslutiti da je ipak veliki grad.

V.Tešija
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike