Osijek
TRANSFER NA ŠTETU PRORAČUNA

Osijek kupnjom udjela “sponzorirao” Čepin?
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Koji je motiv kupnje udjela u gradskim tvrtkama u kojima Grad Osijek ionako ima apsolutnu većinu?

Općina Čepin i Grad Osijek dogovorili su kupoprodaju zgrade vrtića u Čepinu koja je bila u sastavu predškolske ustanove Dječji vrtić Osijek. No, je li u tom transferu Osijek kreditirao Čepin, jer od procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 3,4 milijuna kuna, Čepin neće gotovo nijednu kunu platiti gotovim novcem. Cijeli transfer zapravo je knjigovodstvene prirode.

Prodaja udjela
Prije godinu dana općinski su vijećnici potvrdili odluku o osnivanju Dječjeg vrtića Zvončić Čepin, a donošenje ove odluke bio je prvi korak prema preuzimanju brige i odgovornosti za organiziranje predškolskog odgoja za najmlađe mještane. Ovome je, pak, prethodila odluka gradskih vijećnika Grada Osijeka o prodaji zgrade vrtića u Čepinu koja je bila u sastavu osječke predškolske ustanove Dječji vrtić Osijek.

Kako bi osigurala dio potrebnih sredstava Općina Čepin donijela je odluku u prodaji udjela u trgovačkim društvima Športski objekti i Tržnica, u kojima su u suvlasništvu s Gradom Osijekom, a za koje je ocijenjeno kako u njima nemaju poslovni interes. U Športskim objektima ova općina ima udjel od 7,43 posto, prema procjeni vrijednosti ove tvrtke (prema metodi diskontiranih novčanih tokova, nap. a.), to je iznos od dva milijuna kuna. U drugoj tvrtki, Tržnicama, Općina Čepin ima nešto manji udjel, 7,05 posto, što pretočeno u novac iznosi 224 tisuće kuna.

No, i ovdje je dilema koji interes za otkupom ovih udjela ima Grad, kad ionako većinski kontrolira ove, kao i ostale komunalne tvrtke. Podsjetimo kako Grad Osijek u Športskim objektima i Tržnici, ali i u Unikomu, Vodovodu i Ukopu ima većinski udjel od nepunih 80 posto, a osim Općine Čepin (drugi najveći vlasnik) u suvlasništvu su još općine Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Semeljci i Vuka. Interese svih ovih općina u nadzornim odborima zastupa jedan predstavnik. Pojednostavljeno, s povećanjem "čepinskog" udjela Grad Osijek nije dobio ništa što već nema.

Isti su suvlasnici, ali svatko po sedminu i u Dječjem odmaralištu Omišalj, pa je Čepin odlučio i to ponuditi na otkup Gradu Osijeku za iznos od milijun kuna. U ovom slučaju plaćanje iznosa kupoprodajne cijene bit će obavljeno cesijom, o kojoj će ugovor sklopiti Općina Čepin kao cedent, Grad Osijek kao cesus i Dječji vrtić Osijek kao cesionar, kada se sklopi ugovor o kupoprodaji zgrade vrtića.

Na taj način Općina Čepin "prikupila" je 3,3 milijuna kuna, a da se nije pošteno "financijski" ni oznojila. Je li Grad Osijek ovakvim odlukama propustio doći do višemilijunskog iznosa svježeg novca koji je mogao iskoristiti za neke od svojih investicija? Ili u najmanju ruku za opremanje svojih vrtića. Ipak, u Gradu Osijeku stava su kako su zaštitili svoje interese.

GV potvrdio odluku
- S obzirom na to da je zgrada Podcentra Zvončić u Čepinu građena sredstvima samodoprinosa, odnosno novcem koji su izdvajali mještani Čepina, Grad Osijek je odlukom o sklapanju ugovora o kupoprodaji 1/7 dijela Dječjega odmarališta Omišalj, vrijedan 1.080.000 kuna te sklapanju ugovora o kupoprodaji poslovnih udjela Općine Čepin u trgovačkim društvima Športski objekti d.o.o., Osijek i Tržnica d.o.o., Osijek vrijednih 2.230.749 kuna, zaštitio svoje interese i postupio na najpravedniji mogući način prema svim dionicima, odgovorili su nam iz osječke gradske uprave.

Dodaju kako je ispravnost odluke potvrdilo i Gradsko vijeće usvajanjem Odluke o sklapanju Ugovora o kupoprodaji 1/7 dijela k.č.br.897/G k.o. Omišalj u vlasništvu Općine Čepin (Dječje odmaralište Omišalj) na 37. sjednici Gradskog vijeća Osijeka.

Dario Kuštro
UMALO GRAD OSIJEK OSTAO DUŽAN ČEPINU
U Općini Čepin nisu se odlučili komentirati ovu situaciju. Ipak saznajemo kako su bili spremni prodati i svoj udjel u Ukopu (7,43 posto), pa bi u toj situaciji Grad Osijek još njima “ostao dužan”. Čepin ima interes zadržati udjele u Vodovod-Osijeku d.o.o. kojemu je pripojen čepinski vodovod. Skupština Vodovoda raspolaže s ukupno 10.000 glasova koji se upisuju u Knjigu udjela, a Grad Osijek raspolaže sa 7836 glasova, dok Općina Čepin raspolaže sa 741 glasom (ostali udjeli raspoređeni su između Antunovca, Erduta, Ernestinova, Vuke, Semeljaca i Vladislavaca). Općina Čepin također ima interes zadržati udjele i u Unikomu koji na području općine organizira prikupljanje komunalnog otpada.
zamjena vlasništva
GRADSKE KOMUNALNE TVRTKE
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike