Novosti
STROŽE MJERE I U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Pojačava se nadzor javnih okupljanja, gradskog prijevoza i trgovačkih centara
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Zbog velikog broja novooboljelih pooštrene su epidemiološke mjere u četiri županije. Na prijedlog lokalnih stožera, uvode se strože epidemiološke mjere u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.
U Primorsko-goranskoj županiji od 12. do 26. travnja zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, zatvaraju se teretane i fitness centri, kina, casina te trgovine u kojima se prodaje obuća i odjeća. Zabranjuje se posjet korisnicima domova za starije, a ograničava se radno vrijeme u trgovinama u kojima je dopušten rad od 6 do 19 sati. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjuju se javna okupljanja za više od 15 osoba na jednome mjestu. Na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva kućanstva. U Zagrebačkoj županiji ograničava se radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 6 do 21 sat, radno vrijeme casina, automat-klubova i uplatnih mjesta za klađenje od 8 do 21 sat te se zabranjuje prodaja alkoholnih pića od 21 do 6 sati.
U Osječko-baranjskoj županiji do kraja travnja vrijede preporuke da se u sportskim objektima ne koriste svlačionice te pojačan nadzor pridržavanja nužnih epidemioloških mjera na javnim događanjima i okupljanjima, u javnom prijevozu, u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima.
U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za područje županije obrađena su 303 uzorka, od kojih je 88 bilo pozitivno na koronavirus. U nedjelju je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije naveo i da najviše (31) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, zatim osam na području Đakova, po pet ih je iz Belog Manastira, Čepina i Erduta, po četiri na području Donjeg Miholjca i Našica, po tri na području Kneževih Vinograda i Satnice Đakovačke, po dvije na području Bilja, Čeminca, Darde, Punitovaca, Trnave i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Đurđenovca, Gorjana, Petrijevaca, Podgorača, Semeljaca i Strizivojne.
Na bolničkom liječenju nalazi se 100 osoba oboljelih od COVID-19, i to 71 u KBC-u Osijek (od kojih je 18 na respiratoru) te 29 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 77 i 86 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutačno se nalazi 1551 osoba. Policijski službenici su u 21 provjeri osoba u samoizolaciji utvrdili jedno kršenje u Osijeku. Obavili su i 140 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja. Policija je priopćila i da je u Hrvatsku na granični prijelaz u Erdutu doputovao državljanin BiH te predočio krivotvoreni PCR test, za što je protiv njega podnesena kaznena prijava. D.Pejić

OD KORONAVIRUSA 39 PREMINULIH
Od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj je u protekla 24 sata umrlo 39 osoba, a zaraza je potvrđena kod novih 1617 slučajeva, priopćio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite. Ukupno je u tom vremenu testirano 9307 osoba. U odnosu na subotu, broj novih slučajeva manji je za 918, ali je bilo i manje testiranja. Pet je osoba više umrlo nego u subotu. U Hrvatskoj je trenutačno 13.241 aktivni slučaj zaraze, 425 manje nego u subotu. Među njima je 1870 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 182 pacijenta.
U samoizolaciji trenutačno je 28.645 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 11. travnja ove godine ukupno je zabilježeno 292.516 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6308 preminulo. Ukupno se oporavilo 272.967 osoba. Zaključno s 10. travnja, utrošena je 583.931 doza cjepiva, a cijepljene su 473.522 osobe. Prvom dozom cijepljeno je 361.385 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 110.409 osoba. Za 1728 osoba nema podataka kojom su dozom cijepljenje.

Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

Najčitanije iz rubrike