Sport
BIJELO-PLAVI GOSTUJU U PODRAVINI

Suparnik je neugodan, posao
težak, ali Osječane
zanimaju samo tri boda
Objavljeno 10. travnja, 2021.
- Želimo igrati atraktivno, ali ipak je najvažnije samo pobijediti - kaže trener Bjelica

Put u Podravinu za nogometaše Osijeka nikada nije bio izlet ili mjesto na koje se odlazi s pozdravom "lako ćemo". Iako u posljednje vrijeme tamo imaju dosta uspjeha, a ove sezone još nisu primili nijedan pogodak u tri odigrana susreta protiv Slaven Belupa, crveno svjetlo uvijek treba biti upaljeno uoči sraza s Koprivničanima.


Žilav je to i neugodan suparnik, na čijem je terenu čak i Dinamo znao gubiti prvenstva. Trenutačna pozicija Slaven Belupa na tablici možda i ne sugerira koliko se neugodan posao krije u tom gostovanju. Slaven Belupo je momčad s najviše remija u HNL-u što govori kako uopće nije lako slomiti njezin otpor.

Stav je ključan

Kao i uvijek, cijela će se priča okretati oko stava koji će Osijek od prve minute zauzeti u toj utakmici. Bijelo-plavi trebaju pokazati "tko su i što su" i po što su došli. Bore se za titulu prvaka države i to moraju pokazati čim utakmica krene. U tom kontekstu trener Nenad Bjelica bio je vrlo jasan:


- Svi bismo mi željeli igrati lijepo i atraktivno, ali u poziciji u kojoj se nalazimo važno je samo - pobijediti. Svaka utakmica u HNL-u je teška, posebno s momčadima iz donjeg dijela tablice. Zato u susret trebamo ući kao što smo to učinili u Puli i onda nećemo imati probleme. Slaven Belupo je kompaktna momčad s jasnim vizijama igre, a kod kuće su vrlo neugodni. Čeka nas pravi izazov.


Puno toga se u igri Koprivničana vrti oko iskusnog Ivana Krstanovića. U posljednjoj utakmici protiv Hajduka na Poljudu bio je dvostruki strijelac, ali Bjelica smatra kako ga njegova obrana može obuzdati.


- Krstanović i u 38. godini potvrđuje svoju klasu. Vrhunski je igrač i drago mi je zbog njega, ali nadam se kako protiv nas neće biti tako efikasan. Naša obrana je čvrsta, imamo odlične stopere. Škorić je dirigent, za mene najbolji hrvatski stoper u HNL-u, Čeberko se dokazao kao veliko pojačanje za nas, a vjerojatni povratak Lončara, nakon ozljede, samo učvršćuje naš optimizam. No naša je kvaliteta što cijela momčad odgovorno pristupa defenzivnim zadatcima, što će nam itekako trebati u Koprivnici - kaže Bjelica.
Dvojbe oko momčadi

Obrana je svakako temelj dobrog rezultata, no pobjede donose ofenzivci. U Puli je Bjelica malo promiješao karte u tom dijelu postavivši Bohara iza dva napadača, što je izgledalo odlično. Ostaje pitanje - hoće li se držati postulata "momčad koja pobjeđuje se ne mijenja"?


- Ne držim se baš toga uvijek, više razmišljam o potrebama utakmice. I ranije sam često rotirao momčad bez obzira na ishod prethodne utakmice. Puno je faktora koji su mi važni kada biram prvu jedanaestoricu za pojedinu utakmicu. Ovisi o formi igrača, suparniku protiv kojeg igramo, mogućem umoru igrača. Konkretno, protiv Istre 1961 odlučio sam se za Bohara jer smo procijenili kako nam treba hitriji i svježiji igrač na toj poziciji. Kleinheisler se kasno vratio s reprezentativnih akcija, puno je vremena proveo na putovanjima, pa smo se zbog toga odlučili za Bohara koji je tu ulogu odradio odlično. Za mene to nije iznenađenje jer on ima to u sebi. Kada igra više uz aut-liniju ponekad, zbog nedostatka kvalitetnih lopti, izgleda odsutan. U Puli je pokazao koliko može biti koristan - kaže Bjelica.


Za očekivati je kako neće previše mijenjati momčad, ali priznaje kako ima poneku dvojbu oko prvih 11.


- Postoje dvojbe koje još nisam riješio, ali do utakmice će biti otklonjene. To su samo nijanse, važni će, kao i uvijek, biti odgovornost u igri i ispunjavanje zadataka koje ćemo staviti pred pojedince i pred cijelu momčad. Naša glavna snaga je kolektiv. U situaciji smo koja od nas zahtijeva pobjeđivanje pa s takvim ambicijama idemo i u Koprivnicu. Nadamo se novoj pobjedi i vjerujemo kako ćemo je moći ostvariti - zaključio je Bjelica.
Dobra je vijest što u Gradskom vrtu ne troše energiju na priče o tituli. Osijek je rijetko bio u ovakvoj situaciji, ali Bjelica ima iskustva i ne razbacuje se velikim pričama jer svjestan je kako od toga nema sreće. Možda je nekome već i dosadna priča "važna je prva sljedeća", ali to je jedini način kako se dolazi do rezultata i na koncu do trofeja. Pustite sanjarenje, ovo je posao koji se treba odraditi na javi, a ne u snu. A java je vraški teška. I zato treba ići korak po korak. I stalno pobjeđivati, jer to je jedini recept kojim se može svrgnuti dinastija poput Dinamove...


Dalibor Keler
SLAVEN BELUPO**-**OSIJEK

Početak: Nedjelja, 15 sati

Filipović**Ivušić

Prce**Lončar

Van Bruggen**Škorić

Kim**Čeberko

Bogojević**Igor Silva

Paracki**Žaper

Lulić**Vuković

Glavčić**Bočkaj

Goda**Kleinheisler

Knöll**Santini

Krstanović**Mierez

Stadion: Ivan Kušek - Apaš

Kapacitet: 3134

Sudac: Dario Kulušić (Šibenik).
TABLICA
1.Dinamo**26**19**4**3**64:23**61

2.Osijek**27**19**4**4**47:19**61

3.Gorica**27**14**6**7**51:34**48

4.Rijeka**27**12**6**9**35:33**42

5.Hajduk**26**12**4**10**33:30**40

6.Šibenik**27**7**6**14**27:37**27

7.S.Belupo**27**5**11**11**30:40**26

8.Istra 1961**27**6**6**15**22:41**24

9.Varaždin**27**6**5**16**23:47**23

10.Lokomotiva**27**4**8**15**18:45**20
SUBOTA

17 sati

Gorica - Varaždin

19 sati

Šibenik - Rijeka

NEDJELJA

15 sati

Slaven Belupo - Osijek

17.05

Istra 1961 - Hajduk

19.10

Lokomotiva - Dinamo
međusobni susreti

SLAVEN BELUPO – OSIJEK**71**26**18**27**89:97
pobjednički stav
OSIJEK IDE U GOSTE PO TRI BODA
Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike