Kultura
UNATOČ PANDEMIJI

Od 12. 4. do 12. 5. trajat će virtualno Lutkarsko proljeće
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Na programu je 8 lutkarskih predstava za djecu i mlade, gostovanja književnika i online radionice

Nakon što prošlogodišnje Lutkarsko proljeće nije održano zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Slavoniji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, ovogodišnje, 26. Lutkarsko proljeće, ipak će se održati, iako epidemiološke prilike nisu poboljšanje, ali bit će održano u virtualnom obliku, od 12. travnja do 12. svibnja. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, u Asser Savusu primorani su ove godine većinu programa organizirati online, kaže producent Asser Savusa Slaven Nuhanović. Ova agencija organizira Lutkarsko proljeće koje se održava u gradovima i općinskim središtima Vukovarsko-srijemske županije, od 1996. i mališanima donosi radosti lutkarstva.

Djeca će tako ove godine moći pogledati osam lutkarskih predstava za djecu i mlade, sudjelovati u virtualnim gostovanjima četiri hrvatska književnika i kreativnim online radionicama izrade i oblikovanja lutaka za djecu te pogledati izložbu "Lutke-instalacije" studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

I ove godine u travnju i svibnju, organizatori su se pobrinuli da predstave koje će mališani moći pogledati budu zanimljive i edukativne, a riječ je o predstavama "Sretna kućica" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Caffe kraljevstvo" Kazališta lutaka Zadar, "Mi se vuka ne bojimo" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, "Laboratorij života" Lutkarske organizacije koju fakat trebamo, "Hrvatske vile i vještice" Kazališta Prijatelj iz Zagreba, "Bajke i još nešto" Kazališta Virovitica, "Palac sim, palac tam" Mali teatar Zagreb i "Modrobradi" Kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda.

Organizator će sve linkove snimljenih predstava poslati svim vrtićima i osnovnim školama koje se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije, a snimljeni su i razgovori s četiri hrvatska književnika i književnice za djecu i mlade - sa Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Julijanom Adamović i vinkovačkim piscem za mlade, Vladimirom Bakarićem.

- Ova aktivnost nastavak je već tradicionalnih Susreta književnika za djecu i mlade na Lutkarskom proljeću. Također, u suradnji s profesoricom Riom Trdin s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, snimili smo kreativne radionice izrade i oblikovanja lutaka namijenjene djeci, učiteljima i nastavnicima likovne kulture. Djecu će putem videoklipova zabavljati i glumci Domagoj Ivanković i Željko Mandić kao Klaun i Pinokio - pojašnjava Slaven Nuhanović dodajući kako će virtualni paket programa 26. Lutkarskog proljeća poslati svim vrtićima i osnovnim školama najistočnije županije u ponedjeljak, 12. travnja, i linkovi će biti aktivni za pregledavanje do 12. svibnja.

Pokrovitelji 26. Lutkarskog proljeća su Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

Miroslav Flego
linkovi
POSLAT ĆE

IH VRTIĆIMA

I ŠKOLAMA
Moći će se i pogledati izložba “Lutke-instalacije” studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike