Sport
POČETAK RASPLETA UTRKE ZA NASLOV

Sada Osijek stalno treba izvlačiti najbolje iz sebe
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Bijelo-plavi su u Puli ostavili dojam koji ulijeva optimizam kako su spremni u klinču s Dinamom ostati do samog kraja sezone

Nogometaši Osijeka u završne borbe za titulu prvaka kreću u Koprivnici. U posljednjih devet kola ulaze bodovno poravnani s Dinamom, koji, istina, ima utakmicu manje, ali treba gostovati u Gradskom vrtu za desetak dana.

No prije tog susreta bijelo-plavi trebaju odraditi dva zahtjevna gostovanja. Prvo u nedjelju kod Slaven Belupa, pa onda na Poljudu kod Hajduka. Taj ciklus utakmica Osijek dočekuje u odličnom raspoloženju. Dobra igra i sigurna pobjeda u Puli sigurno su ih napunile samopouzdanjem koje bi moglo odigrati ključnu ulogu u tim važnim utakmicama.

Sve kreće iz obrane
Iako je sezona došla blizu vrhunca, a utrka za titulu je posve izjednačena, još uvijek ima onih koji misle kako Osječani neće izdržati u njoj. Međutim, puno je pokazatelja koji govore o kvaliteti koju ima momčad Nenada Bjelice. Osijek u Ramonu Mierezu ima vodećeg strijelca HNL-a, u Petru Bočkaju prvog asistenta lige, a ono što je posebno važno i nije se dogodilo još nikada u HNL-u ima i najčvršću obranu.

- Svjestan sam kako navijače i medije više zanimaju ofenzivne statističke kategorije, ali za mene je ključ naših uspjeha u odgovornom i kvalitetnom ispunjavanju defenzivnih zadataka. To je zasluga cijele momčadi, a baš taj izraženi kolektivni duh nas čini ovako dobrima - smatra Nenad Bjelica, trener osječkih nogometaša.

I još neki detalji koje je Bjelica promijenio tijekom stanke. U Puli smo vidjeli malo drukčiji Osijek kada je u pitanju organizacija igre. Bilo je puno više kombinatorike u napadačkim akcijama na koju Istra 1961 jednostavno nije imala odgovor, pa su se prilike redale kao na tekućoj traci, a s druge strane Puljanima su ostavljene baš mrvice. Imali su tek jednu ozbiljniju priliku za pogodak. Osijek je u tom susretu baš djelovao autoritativno, kao momčad koja je spremna biti u klinču s Dinamom do samog kraja.

Gas do daske
Forma bijelo-plavih je ohrabrujuća u trenutku kada je sezona ušla u razdoblje kada će se rasplesti priča u utrci za naslov. Bjelica i dalje ulaže velike napore ne bi li smanjio pritisak koji raste iz tjedna u tjedan, što je posve prirodno kada se boriš za titulu. Osijekova prednost mogla bi biti činjenica što je Dinamo još živ u Europskoj ligi te će misli njegovih igrača još neko vrijeme biti usmjerene prema tom natjecanju. Baš zbog toga Osijek treba nastaviti pobjeđivati jer sa svakim novim trijumfom Dinamu će staviti novi teret na leđa.

- Ne gledamo na Dinamo, nego isključivo na sebe. Želimo nastaviti pobjeđivati, to je jedina računica koja me zanima - odlučan je Bjelica.

Čini se kako momčad sve više prihvaća tu trenerovu odlučnost, ali u Koprivnici ju čeka vraški težak posao na putu do pobjede jer Slaven Belupo je žilav suparnik. Imaju najviše remija u HNL-u, što govori kako ih baš nije lako baciti na koljena...

Dalibor Keler
SLATKE BRIGE NENADA BJELICE
Nenad Bjelica opet će imati “slatkih briga” oko momčadi. Može se očekivati kako će u susret krenuti s dva napadača jer Mierez i Santini su prava noćna mora za svaku obranu. Pitanje je koga će postaviti iza njih. Bohar je u Puli bio vrlo raspoložen, ali u odličnoj formi je i Kleinhesiler. Oporavio se i Jugović, a Vuković je protiv Istre 1961 pružio najbolju partiju otkako je stigao u Gradski vrt. Otvoreno pitanje moglo bi biti na desnoj strani, gdje Bjelica ima dva podjednako dobra čovjeka (Igor Silva i Miloš), a izgled posljednje linije ovisit će o tome koliko je spreman Danijel Lončar.
Najčitanije iz rubrike