Regija
RASTE BROJ INVESTITORA U GOSPODARSKOJ ZONI VUKOVAR

Do ljeta novi proizvodni
pogon, trenutačno u
zoni oko 500 radnika
Objavljeno 9. travnja, 2021.
VUKOVAR - Prije samo nekoliko godina Gospodarska zona Vukovar bila je poluprazna i samo je nekoliko tvrtki u njoj radilo. Dakako, bio je to popriličan problem jer je svako radno mjesto u gradu na Dunavu važno, a snažni razvoj gospodarstva osnovni je preduvjet da Vukovar bude privlačno mjesto za život. Brojke govore kako je u zoni prije sedam godina bilo zaposleno samo 80 osoba, a danas ih je oko 500, što zorno govori o popunjavanju parcela koje su u ovom trenutku gotovo sve zauzete, pa se intenzivno radi na njezinu proširenju.

Među posljednje koji su upravo u Vukovaru pokrenuli proizvodnju pripada tvrtka Walter König, koja se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih dijelova. Osnovani su krajem prošle godine i planiraju do kraja 2021. zapošljavati 50 ljudi, s tim da su proizvodnu halu iznajmili na deset godina i planiraju ostati i razvijati se uz širenje proizvodnje i na druge proizvode namijenjene inozemnom tržištu.

U tijeku je izgradnja još jednog velikog proizvodnog pogona. Tvrtka ALIS d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge svoje poslovanje namjerava započeti tijekom ljeta. Najavljuju kako će imati 25 djelatnika i glavna im je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova. Uglavnom će izrađivati čelične konstrukcije i čeličnu bravariju za inozemno tržište, a prema riječima Slobodana Aleksića, suvlasnika ove tvrtke, s partnerom iz Njemačke će investirati 4,5 milijuna kuna u poslovno-proizvodnu zgradu. Partnerska su tvrtka postojeće tvrtke INTERIER-MONT, koja u Vukovaru posluje šest godina i zapošljava stotinjak radnika.

- Imamo osnovu za sve što radimo na ovoj lokaciji, dobra pisma namjere i potpisane ugovore o plasmanu proizvoda u inozemstvo, odnosno metalnih konstrukcija i dijelova za sustave grijanja i rashlađivanja. Radimo po cijelom svijetu, za hotele i butike, za poznate brendove kao sto su Louis Vuitton, Prada i Gucci. Trenutačno imamo u realizaciji više projekata, ponajprije velike hotele u francuskoj Nici i Monte Carlu, a očekuje nas i realizacija jednoga hotela u Parizu - rekao je Aleksić.

Kada je riječ o novim poduzetničkim idejama koje bi trebale biti osnova za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, treba istaknuti kako će do 19. travnja biti otvoren javni poziv Grada Vukovara za dodjelu nepovratnih potpora. Riječ je o novitetu namijenjenom poticanju start-up poduzetništva mladih osoba koje su spremne okušati se na tržištu kvalitetnim novim idejama. Ukupno im je na raspolaganju tristo tisuća kuna, s tim da će autori tri najkvalitetnije poslovne ideje dobiti po sto tisuća kuna, što će im uvelike pomoći u samom početku rada. Prema postojećim kriterijima postupak nije kompliciran, a odabrani poduzetnici imaju obvezu u roku od godinu dana svoju uslugu ili proizvod staviti na tržište te poslovanje održati minimalno dvije godine.

Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, rekla je kako će nakon okončanja javnog poziva povjerenstvo evaluirati prispjele prijave.

- Ocjenjivat će se koji problem tvrtka želi riješiti, po čemu se njihov proizvod ili usluga razlikuju od već postojećih na tržištu, koje je njihovo tržište, imaju li potencijalne kupce, kao i imaju li znanja u tom području - pojasnila je. D. Korpoš
4,5

milijuna kuna vrijednost je posljednje investicije u zoni
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike