Osijek
VLATKA KRIZMANIĆ, PEDIJATRICA:

Trećina je mojih pacijenata bila u (samo)izolaciji
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Epidemiološke studije sugeriraju da mlađi od deset godina ne pridonose bitno prijenosu virusa

Zbog opetovane pojave koronavirusa u određenim vrtićima ili školama, događa se da cijele skupine ili razredni odjeli moraju i po nekoliko puta u samoizolaciju. Osim što je to psihički iznimno naporno za djecu, koja po deset dana ne smiju izići iz svojih domova, posebna je otegotna okolnost i za roditelje, koji takvu djecu onda ne smiju odvesti na čuvanje bakama i djedovima kako ih ne bi zarazili, pa su djeca 24 sata kod kuće, a u slučaju da roditelji rade od kuće, situacija postaje još teža i za roditelja i za dijete.

Stoga dio roditelja već sada zaziva zatvaranje vrtića i on-line nastavu, za što opet oni drugi koji nemaju baka-servis ne žele niti čuti. Gledano na nacionalnoj razini, posljednje istraživanje Odjela za virološku serologiju HZJZ-a pokazuje da je oko 19 posto djece bilo u kontaktu s koronavirusom i ima antitijela. Inače, prema europskim studijama, 60 posto djece zarazilo se od ukućana, a kod nas je taj udio mnogo veći, više od 90 posto. Stručnjaci dodaju kako epidemiološke studije sugeriraju da mlađi od deset godina ne pridonose bitno prijenosu virusa, dok djeca i mladi od deset do 19 godina virus prenose koliko i odrasli. Iako u ovom trenutku nismo uspjeli dobiti podatak Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o tome koliki je broj djece do sada bio u (samo)izolaciji na području Osječko-baranjske županije, jer kažu da uza sav posao oko cijepljenja u ovom trenutku nemaju logistiku koja bi vodila još i ovu evidenciju, pedijatrica, dr. Vlatka Krizmanić podijelila je za naš list iskustva iz svoje ambulante. Naime, treba reći da je u Osijeku tek osam pedijatrijskih ambulanti u primarnoj zdravstvenoj skrbi, a smatra se da je kod većine situacija slična s obzirom na to da skrbe o populaciji jednake dobi.

- Samoizolaciju vrtićkih i školskih skupina određuju epidemiolozi, a što se tiče moje ambulante, u ovom trenutku imam 13 djece u samoizolaciji, a to znam s jer su mi se roditelji javili zbog zahtjeva za bolovanje ili sam zbog sumnje na bolest sama kao liječnik odredila izolaciju za dijete. U posljednjih godinu dana od kada je epidemija stigla u Osijek ova ambulanta ima evidentirano 300 djece koja su bila u samoizolaciji, a od tog je broja za njih 20 potvrđen pozitivan test na COVID-19. To znači da je trećina djece iz moje ambulante već bila u (samo)izolaciji, a od toga broja neka su djeca bila i više puta. Mi testiramo na koronavirus onda kada djeca razviju simptome ili na inzistiranje roditelja. Ponekad roditelji zbog neugodnosti testiranja i odbiju testiranje, no ako roditelji imaju koronavirus, smatra se da ga je i dijete preboljelo. Dio roditelja odradi testiranje djeteta na antitijela kako bi imao dokaz da je dijete preboljelo COVID-19, kao dokaz da ima antitijela i da ne mora u samoizolaciju. Smatra se, naime, da takvo dijete ne mora u samoizolaciju sljedećih 180 dana jer ima antitijela na virus - objašnjava pedijatrica Krizmanić, čija ordinacija ima nešto više od 1000 mališana.

Nefreteta Z. Eberhard
GRIPE NEMA, ENTEROVIROZA I ANGINA MANJE
Kada su u pitanju ostale sezonske bolesti, one i dalje postoje, ali su prisutne u puno manjem obujmu.

- Među bolestima kojih nema svakako je gripa, jer se ona ove sezone nije pojavila. S druge strane, imamo enteroviroze i gnojne angine, ali u puno manjem obujmu nego što je to bilo prethodnih godina. Razlog tome je manji susret djece u čekaonicama, pa i nema prenošenja zaraza koje su se ranije vrlo često događale baš u pedijatrijskim čekaonicama - zaključuje dr. Krizmanić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike