Crna kronika
PRAVOMOĆNA PRESUDA ZBOG KRAĐA U SL. BRODU

Iz pet su grobova ukrali zlatni nakit i 3000 eura
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Tri muškarca osuđena su na 13 mjeseci zatvora, no jedan je dobio uvjetnu kaznu

Predrag Ž. (52), Zdravko S. (49) i Marko T. (27) pravomoćno su osuđeni zbog krađe iz grobnica na groblju u Slavonskom Brodu. Sva trojica osuđena su na po 13 mjeseci zatvora, no Marko T. kažnjen je uvjetnom kaznom, odnosno neće u zatvor ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Osuđeni su na po godinu dana zatvora zbog krađe te po šest mjeseci zbog povrede mira pokojnika, a kazne su im objedinjene. Županijski sud u Splitu potvrdio je tako prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Trojac se optužnicom teretio da je tijekom noći između 24. i 25. siječnja 2014. godine na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u dijelu pravoslavnog groblja, da bi došao do zlatnog nakita i drugih vrijednih predmeta s ljudskih posmrtnih ostataka, metalnom polugom uklonio kamene ploče s pet grobnica. Potom su otvorili poklopce drvenih ljesova i škarama izrezali limene ljesove, a kroz načinjene su otvore s posmrtnih ostataka pokojnika uzeli više komada zlatnog nakita - lančića, narukvica, ogrlica i prstenja. Iz grobnice V. N. uzeli su i odnijeli još 3000 eura u raznim apoenima.

Predrag Ž. i Zdravko S. poricali su krivnju, no Marko T. detaljno je na sudu opisao kako su provaljivali u grobove te rekao da od tog događaja vrlo loše spava, ne osjeća se dobro i strah ga je od života.

Na prvostupanjsku presudu žalili su se Predrag Ž. i Zdravko S., preko svojih odvjetnika. Zdravko S. istaknuo je u žalbi kako se samo na obrani Marka T. ne može temeljiti prvostupanjska presuda, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da ni jedan drugi dokaz ne potvrđuje njegovu obranu te da je Marko T. takvu obranu očito dao s namjerom da olakša svoju poziciju u kaznenom postupku, odnosno da je imao motiv da ne govori istinu jer je tako dobio blažu kaznu.

- Obrana okrivljenika Marka T., kojom tereti sebe, ali i ostale okrivljenike, potkrijepljena je i drugim dokazima izvedenim u postupku, te je u skladu s činjenicama i okolnostima utvrđenim na mjestu događaja, pronađenim i privremeno oduzetim predmetima od okrivljenika Predraga Ž. i Zdravka S., kao i podacima o telefonskoj komunikaciji sve trojice okrivljenika u vrijeme predmetnog događaja, koje utvrđene činjenice i okolnosti nedvojbeno upućuju na to da su svi okrivljenici sudjelovali u počinjenju predmetnih kaznenih djela - navodi u obrazloženju pravomoćne presude, između ostalog, splitski sud.

Podsjetimo, oštećena N. S. rekla je lani u sudskom postupku da je njezina kći (14) pokopana prije 11 godina. Na sebi je imala zlatne naušnice, pet ili šest prstenova, jednu ili dvije narukvice te ogrlicu. Nakit je bio od bijelog ili žutog zlata. Njezin suprug Deni javio joj je, jer je bila u Italiji, da je, kada je vidio da je pomaknuta nadgrobna ploča na grobu njihove kćeri, pao u nesvijest. Posmrtni ostaci bili su razbacani po grobnici, što je njezinog supruga, koji je srčani bolesnik, teško traumatiziralo te je nakon godinu dana preminuo, a ona je ostala sama sa šestero djece.

Sandra Lacić
UKRALI I EURE
Oštećena V. N. sudu u Slavonskom Brodu rekla je da je iz groba njezina supruga netko ukrao lančić od bijelog zlata, prsten i narukvicu, sat nije odnesen, a iz novčanika je ukradeno oko 3000 eura. Oštećeni N. V. rekao je da je okradena grobnica njegovih roditelja, pokopanih prije 19 ili 20 godina. Zna da je u grobu bilo nešto novca te da je na oba roditelja bilo zlatnog nakita. Na ocu je bila zlatna ogrlica i četiri ili pet prstenova. Otac je na ruci imao sat. Majka je bila pokopana sa zlatnom narukvicom i zlatnim naušnicama. Kako je svjedok dodao, prema romskom se običaju u grob pokojnika stavlja i novac da se, ako je tko ostao dužan na ovom svijetu, razduži na onom. M.S. je pak rekla da je njezin sin pokopan prije 20 godina sa zlatnim lančićem, prstenom, narukvicom...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike