Novosti
CIJEPLJENJE U SVIM GRADOVIMA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

U tri dana plan je u OBŽ procijepiti 7.200 osoba, nitko nije odbio cijepljenje AstraZenecom
Objavljeno 8. travnja, 2021.

Posebni punktovi za cijepljenje građana protiv COVID-19 od četvrtka su organizirani u svim gradovima Osječko-baranjske županije te u Čepinu. Cijepljenje se nastavlja i u subotu te nedjelju, od 7 do 19 sati, a plan je u tri dana procijepiti 7200 osoba.

Građani mu se odazivaju prema rasporedu koji je dogovoren s ambulantama obiteljske medicine. Na cijepljenje je pozvano 2400 osoba starijih od 65 godina i osoba s rizičnim bolestima. Punktovi su u prostorijama domova zdravlja, s tim da su u Osijeku četiri posebno organizirana punkta - dva u dvorani Gradski vrt te u jedan zgradi Doma zdravlja OBŽ u Parku kralja Petra Krešimira IV/6 i zgradi Zavoda za javno zdravstvo u Drinskoj 8.

O cijepljenju na punktovima riječi je bilo na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u Domu zdravlja u Đakovu gdje je punkt za cijepljenje za ovaj grad. Obišao ga je načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

- Prošli tjedan započelo je organizirano cijepljenje na punktovima u Osijeku, kada je cijepljeno nešto više od 1000 osoba, sada nastavljamo. Osim Osijeka provodimo ga i na ostalih sedam lokacija. Plan je iskoristiti 7200 doza – Pfizera, AstraZenece i Moderne - rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataša Turić. Na upit kako građani sada reagiraju na AstraZenecu, odgovorila je da odbijanja nije bilo. “Budući da imamo najavu isporuke znatnijih količina cjepiva u Nastavni zavod, a znamo da je prošlog tjedna došlo dodatnih 5000 doza, te da će ovaj tjedan doći 3042 doze Pfizera i 2200 doza Moderne, očekujemo da ćemo uspješno pokriti sve punktove”, rekla je Turić. Dosad je za OBŽ isporučeno 45.000 doza cjepiva od kojih je obiteljskim liječnicima distribuirano 24.500. U četvrtak je bilo u planu na svim punktovima procijepiti 2400 ljudi. “Možemo se pohvaliti i jednim od boljih rezultata na nacionalnoj razini - danas do 11.30 planirano je cijepljenje 824 pacijenta, a procijepljeno ih je 867 jer su neki ranije došli i odmah su procijepljeni”, rekao je ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić.

Istovremeno, brojni građani stalno su pristizali na punkt. “Jedva sam dočekao da se cijepim, htio sam još i lani. Ne bojim se nikakvih nuspojava”, kaže stanovnik Mrzovića iz skupine 65 plus, a slično govori i starica u invalidskim kolicima: “Cijepila sam se Pfizerom. Nuspojava se ne bojim, želim ovime biti zaštićena od korone.”

Kako je istaknuo načelnik Stožera Hampovčan, u posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 354 uzorka, od kojih su 102 bila pozitivno na koronavirus. Najviše novopozitivnih - 31, s prebivalištem je na području Osijeka, slijede Đakovo (8), Belišće, Čepin i Popovac (po 5), po četiri na području Bilja, Kneževih Vinograda i Trnave, po tri na području Darde i Našica, po dvije na području Belog Manastira, Bizovca, Čeminca, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Đurđenovca, Erduta, Koške, Marijanaca i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Draža, Gorjana, Petlovca, Podgorača, Petrijevaca, Semeljaca, Strizivojne, Šodolovaca i Vladislavaca. Na bolničkom je liječenju 105 osoba oboljelih od koronavirusa i to 80 u KBC-u Osijek - 19 ih je na respiratoru - dok je u OŽB-u Našice hospitalizirano 25 pacijenata s tom bolešću. Preminula je jedna osoba u dobi od 81 godine. U Osječko-baranjskoj županiji u samoizolaciji je trenutačno 1641 osoba. S.Župan

OD PONEDJELJKA NORMALNO NA NASTAVU
Stožer Osječko-baranjske županije svoje je preporuke o mjerama uputio Nacionalnom stožeru. “Nismo zatražili zatvaranje ugostiteljskih objekata i terasa jer držimo da je to pretjerano s obzirom na relativno dobru situaciju u županiji. Predložili smo da se ravnatelji osnovnih i srednjih škola odluče na B model nastave. Kombinacija je to A i C modela - kombinacija uživo i online nastave, no sljedeći tjedan ćemo dobiti analizu oboljelih u obrazovnim ustanovama te ćemo potom donijeti odluku o eventualnom pooštravanju mjera. Zasad, učenici od ponedjeljka normalno kreću na nastavu”, rekao je Hampovčan. Stožer je osječkom GPP-u predložio povećanje broja vozila kako bi se rasteretio promet i smanjile gužve.
JEDNO KRŠENJE
Policijski službenici su u Osječko-baranjskoj županiji proveli 32 provjere osoba u samoizolaciji i 118 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenje tih mjera.”Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 65 nadzora provođenja epidemioloških mjera - 33 u ugostiteljskim objektima, 21 u prodavaonicama, po tri u trgovačkim centrima, benzinskim postajama i pekarnicama te po jedan u frizerskom salonu i ljekarni, pri čemu su utvrdili jednu nepravilnost te izdali nalog za njezino otklanjanje”, rekao je Ivan Hampovčan.