Novosti
FUNKCIONIRANJE SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Djevojčicu vratiti biološkoj obitelji bila je loša odluka
Objavljeno 8. travnja, 2021.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da je bila loša procjena i odluka tragično preminulu djevojčicu iz Nove Gradiške vratiti u biološku obitelj i da za to treba odgovarati onaj tko je to odlučio. "Ne znam uopće otkud teza da je potrebno socijalnu skrb izdvojiti iz ‘megaministarstva‘", kazao je Plenković.

Podsjetio je da se 2013., u vrijeme vlade Zorana Milanovića, dogodio grozan slučaj sličnog karaktera u Slavonskom Brodu, a tada je ministarstvo bilo odvojeno. "Kada nemate nikakvih argumenata, onda neki ljudi izlaze s krajnje banalnim, bezveznim tezama", napomenuo je. Dodao je da je ovo konkretan slučaj za koji treba utvrditi preciznu odgovornost, ako treba, u odgovarajućem procesu za onoga tko je donio pogrešnu profesionalnu odluku, i to nema veze s time koliki je resor. Ocijenio je da se nakon slučaja na Pagu dosta toga promijenilo u sustavu socijalne skrbi.

- Išli smo za jačanjem sustava socijalne skrbi. Radili na tome da se ojača cijeli sustav i da socijalnim radnicima podignemo plaće i standarde fizičko-tehničke sigurnosti tako da sada centri imaju zaštitu - rekao je. Ocijenio je da je bitno da se ubrza proces udomiteljstva i da sva djeca koja se nalaze u ozračjima koja nisu primjerena i nisu sigurna dođu na sigurno - rekao je Plenković.

Ministar rada, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je kako smatra da to što je socijalna skrb spojena s Ministarstvom rada ne utječe na funkcioniranje sustava te odbio takvu kritiku predsjednika Zorana Milanovića kao politički populizam.

Naime, Milanović je bio poručio kako je smrt djevojčice strašan događaj koji traži neodgodivu intervenciju te žestoko kritizirao stapanje resora socijalne skrbi u "megaministarstvo". "Ako gledate segment socijalnih politika, on je u proteklom nizu godina imao jedno lutanje i bio u različitim kombinacijama. Sada smo se odlučili za smanjenje broja ministarstava", kazao je Aladrović u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

- To ima svojih prednosti i nedostataka. Bi li se ovaj slučaj spriječio da ministarstvo nema izgled kakav ima sada? Prilično sam siguran da ne bi - dodao je. Aladrović je kazao kako smatra i da se ta smrt mogla spriječiti, te da sustav zahtijeva reorganizaciju kako bi se minimalizirala mogućnost pojave takvih slučajeva u budućnosti.

- Bitno je utvrditi tko je odgovoran. Iz upravnog nalaza (ministarstva) može se vidjeti propust u postupanju od strane ravnatelja (Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški). Mi smo kao institucija tu reagirali represivno u smislu razrješenja. Ono što ostaje još da vidimo su stručni nalazi - rekao je, napomenuvši kako bi oni trebali biti gotovi možda već do kraja ovog tjedna. Ističe kako sustav može tek minimalizirati, ali ne i "potpuno istrijebiti" pojavu ovakvih slučajeva, te upozorava da kao društvo ne smijemo podleći stigmatizaciji cijele struke.

I.Bošnjak/H
Josip Aladrović

ministar rada, obitelji i socijalne politike

Sada znamo i da je djevojčica u Osijeku preminula na spavanju, čeka se nalaz patologa. Prilično sam siguran u ovom trenutku da ne možemo smatrati osoblje u domu Klasje odgovornim
ŽALJENJE
Povećali smo, kaže Plenković, izdvajanja, naknade i očekujemo da taj cijeli sustav funkcionira bolje i ide na korist djece. “Nažalost, problema ima, disfunkcionalnih obitelji ima, groznih postupaka bioloških roditelja ima, no oni će svi u pravnom postupku odgovarati za te postupke. Ja sam zgrožen i ne mogu opisati koliko mi je žao da se ovakvo nešto dogodilo”, poručio je, dodavši da se svako rješenje može poboljšati.
Možda ste propustili...