Novosti
NAVODNO NASILJE NA GRANICI

MUP odbacio optužbe da je policija seksualno zlostavljala migranticu
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je optužbe o nasilju hrvatskih policajaca nad migrantima, nakon što je britanski Guardian prenio izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače, na teritoriju RH, u blizini Velike Kladuše.


​U izvješću piše kako je Afganistanka s još četvero ljudi, među kojima i dvoje djece, pokušala prijeći granicu BiH i Hrvatske, te da ih je puškom zaustavio hrvatski policajac. Tvrde da su zatražili azil, na što su se policajci "nasmijali“, a nju izdvojili zbog pregleda. Guardian tvrdi kako je inzistirala da ju policajac ne dodiruje "jer je žena i muslimanka“, a to je zabranjeno u islamu, nakon čega ju je i ošamario, a potom navodno dirao po grudima i stražnjici. Migranti su potom odvedeni vozilom, nakon čega je, tvrde, policija opet Afganistanki zapovjedila da se skine i počela ju seksualno zlostavljati, u jednom trenu i stavivši joj nož na vrat. Na kraju su im, pišu, zapovjedili da otpješače u BiH.


Iz MUP-a ističu da su zgroženi tim navodima. U reakciji Odjela za odnose s javnošću MUP-a ističe se da će policija to istražiti, i u suradnji s BiH, ali i da njihove preliminarne provjere pokazuju da toga dana nije bilo postupanja prema ženama - ilegalnim migranticama. “‘Svojim humanim djelima spašavanja života stotinama migranata, izvlačivši nezakonite migrante iz minskih polja i provalija, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne mećave, hrvatska policija pokazala je ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državne granice i vanjske granice EU-a nego nadasve požrtvovnost i humanost‘‘, ističu, dodajući kako ne mogu ne primijetiti da se već uobičajenim prikazivanjem policije RH kao brutalne i nehumane skupine, sklone pljačkama i zlostavljanju ilegalnih migranata, potiče netrpeljivost prema njoj, iako za to nema nikakvih dokaza.

"Da bi postigli cilj, migranti su spremni upotrijebiti sva sredstva, pa i svjesno riskirati svoj život i život članova obitelji, znajući da će ih hrvatska policija spasiti kad se nađu u takvoj opasnosti. Ako im hrvatska policija onemogući ilegalan ulazak, migranti su spremni tu istu policiju lažno optužiti za zlostavljanje i uskraćivanje pristupa sustavu međunarodne zaštite. Nakon što se ozlijede slučajno ili u međusobnim fizičkim sukobima, uvijek kažu da ih je istukla policija države u koju žele ući”, ističe MUP. I.Bošnjak
MUP: Istražit ćemo, ali toga dana nije bilo postupanja prema ženama - ilegalnim migranticama