Osijek
MASTER PLAN

Pet će županija razvijati promet
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Nedavna svečanost otvorenja putničkog pristaništa za riječne kruzere na rijeci Dravi još jedno je obogaćenje ne samo turističke nego i prometne infrastrukture županije, ali i cijelog istoka Hrvatske. Kada se govori o prometu istoka Hrvatske, nesumnjivo je kako su još dva projekta koja se privode kraju od iznimne važnosti koja nadilaze županijske granice. To su dovršetak autoceste A5 - Slavonike te rekonstrukcija i proširenje Zračne luke. To su projekti od značenja za svih pet slavonskih županija. A one su, sukladno naputcima Vlade RH, u fazi usvajanja svoga Prometnog master plana.


U listopadu 2018. godine Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija sklopile su Sporazum o partnerstvu na provedbi projekta "Izrada Prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska s pripadajućom Strateškom procjenom utjecaja na okoliš i njegova integracija s izrađenim master planovima ostalih područja koja čine funkcionalnu regiju Istočna Hrvatska". Njime je utvrđeno postojanje zajedničkog i općeg interesa sa svrhom poboljšanja prometne povezanosti ove funkcionalne regije. Prometni master plan je strateški dokument koji će predstavljati strateško utemeljenje za buduće prometne projekte, ubrzati pripremu prometnih projekata u zoni obuhvata i povećati vjerojatnost njihova financiranja iz europskih fondova i drugih financijskih izvora.


Iz studije se iščitava kako, primjerice, u ovoj regiji ne postoje veći problemi s kapacitetom cestovne mreže, kada je u pitanju željeznica, Vukovar/Vinkovci su uvršteni u željezničko-teretni koridor Alpe-Zapadni Balkan koji ide od Austrije do Bugarske, a cijela funkcionalna regija ozbiljna je i u namjeri iskorištavanja potencijala cikloturizma.


Vodeći partner u projektu bila je Virovitičko-podravska županija, Osječko-baranjska županija za potrebe izrade Master plana ustupila je ostalim sudionicima projekta plan razvoja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije iz kojeg su korišteni podatci prilikom izrade Master plana.
Izvori financiranja izrade Prometnog master plana kao i Strateške studije utjecaja na okoliš osiguravaju se iz sredstava Europske unije do 85 posto vrijednosti, a ostatak od najmanje 15 posto osiguravaju sudionici projekta iz drugih izvora. D.Kuštro
Osječko-baranjska županija ustupila je ostalim sudionicima Master plan razvoja Grada Osijeka i županije
85

posto sredstava za izradu Prometnog master plana regije istočna Hrvatska osigurano je iz sredstava Europske unije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike