Regija
PRVE PRIČESTI I KRIZME

Obitelji pozvane na skromnost u slavlju, a kumovi u darivanju
Objavljeno 7. travnja, 2021.
U Đakovu prve pričesti i krizme planiraju za 2. i 23. te 9. i 22. svibnja, a što epidemija može mijenjati
ĐAKOVO - Pred Đakovačko-osječkom nadbiskupijom druga je godina u kojoj se zbog pandemije koronavirusa slavlje sakramenata prve pričesti i potvrde održava u posebnim okolnostima.Lani su zbog pandemije krajem lipnja kao posebna protuepidemijska mjera odgođene sve krizme i prve pričesti s tim da su u đakovačkoj katedrali oba slavlja održana prije. Krizme su potom diljem Nadbiskupije održane u dva dana vikenda u rujnu, i to u 49 župa, a za što je bilo delegirano 26 krizmatelja. S obzirom na to da je pandemija ušla u treći val, i ove godine pitanje je kako provesti prvopričesnička i slavlja svete potvrde. To je pitanje postavljeno i na prošlotjednom susretu s novinarima nadbiskupu Đuri Hraniću. "Svećenici su još prije za redovita liturgijska slavlja, a posebno za prigode kao što su prve pričesti i sl., pozvani da se, gdje god je to moguće, euharistija slavi vani. Ondje gdje je veći broj vjernika, zamolili smo ih da na jedan razborit način podijele prvopričesnike, a time i broj vjernika na euharistijskim slavljima, na primjerice dva slavlja na kojima će se dijeliti prva pričest i sl.", rekao je Hranić. Obje đakovačke župe izišle su s planiranim datumima, no, dakako, konačnu riječ o tome što, kako i kada i ove godine ima epidemiološka situacija.

U Župi Svih svetih slavlje prve pričesti planirano je za 2. svibnja, s svete potvrde 23. svibnja, u 10.30 sati. Dakako, epidemiološka situacija može uvjetovati i promjenu tih termina. U toj se župi ove godine računa na najviše 120 prvopričesnika, ali to ne mora biti konačan broj. "Lani smo prvopričesnike podijelili u dvije grupe, prema dvije ovdašnje osnovne škole. I ove godine epidemiološka je situacija ta koja će reći konačnu riječ o svemu, pa i koliko grupa", kaže župnik Tomislav Ćorluka. U Župi Dobrog Pastira prva pričest planirana je, kaže župnik Josip Ivešić, za 9. svibnja, a krizma za 22. svibnja, u 17 sati. "Ove godine imamo 54 prvopričesnika i 34 krizmanika. Pratimo epidemiološku situaciju i što će ona, tj. mjere, reći. Solucije su nam održavanje na otvorenome, u više grupa...", kaže vlč. Ivešić.

U poruci vjernicima nadbiskup Hranić, znakovito je, i ove ih je godine u obiteljskim slavljima prilikom krizme i prve pričesti pozvao na skromnost. "Najusrdnije molim sve roditelje, krizmanike te sve vjernike da obiteljska slavlja vezana uz sakramentalna slavlja - krizmu, prvu pričest, krštenje, budu veoma skromna te ograničena na veoma uski krug obitelji i kumova", poziva Hranić. Jer, u Đakovu ovakva su slavlja do pojave pandemije bila uz brojne uzvanike, u ugostiteljskim objektima, objektima u prirodi, uz bogate trpeze i darove, pa i živu glazbu. Nadbiskup Hranić apelira i na skromnost, primjerenost darova, koji su premašili simboličnost vrteći se oko skupih ručnih satova, mobitela, PlayStationa, izdašnih svota, pa i plaćanja vozačkog ispita.

- Kumove molim da se ne upuštaju u suvišne troškove, ni u kupnju neprimjerenih darova. Kumčetu se uz sakramente ne poklanja skupi dar, nego neka uspomena koja podsjeća na primljeni sakrament - Biblija, križ, nabožni predmet ili prikladna knjiga - savjetovao je Hranić.

Roditelje je zamolio da navedeno poštuju osobito ove godine, a zbog ozbiljne epidemiološke situacije, te da prilikom krizme, prve pričesti i krštenja na objed ne pozivaju nikoga od rodbine i prijatelja osim krizmanog kuma ili kume. "Obiteljski objed neka se organizira isključivo u vlastitom domu", pozvao je nadbiskup Đuro zamolivši da se ne navlači odium javnosti na Crkvu i na sakramentalna slavlja.

Suzana Župan
Mise na ljetnoj terasi Amadee
Od protekle nedjelje, Uskrsa, 4. travnja, pa nadalje, svake nedjelje svete su mise ponovno na ljetnoj terasi Centara Amadea, a s početkom u 17.30 sati. Prostor ljetne terase u dvorištu Amadee i njegova pogodnost za održavanje i misnih slavlja dodatno je potvrđena upravo u vrijeme pandemije. Nastavlja se pobožnost trinaest utoraka svetom Antunu, također na ljetnoj terasi Centra Amadea. Početak je u 17 sati.
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike