Regija
IZDANA LOKACIJSKA DOZVOLA

U geotermalne izvore uložit će 71 milijun eura
Objavljeno 7. travnja, 2021.
ČAĐAVICA - Čađavicu, kao potencijalno mjesto velike geotermalne investicije, posjetio je Dragan Jurilj, investitor u postrojenja koja služe za iskorištavanje geotermalne energije u gospodarske svrhe i vlasnik više specijalnih projektnih društava od kojih svako razvija svoj projekt. U razgovoru s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i načelnikom Općine Čađavica Mirkom Rončevićem razmotrena je buduća investicija na području Čađavice.

– Nakon završetka investicije u Velikoj Cigleni kod Bjelovara, gdje smo sagradili i pustili u pogon geotermalnu elektranu koja je sada već dvije godine u radu, razmišljao sam o još jednoj takvoj investiciji, istraživao sam geotermalni potencijal i pronašao sam u Slatini jedan još bolji, još kvalitetniji geotermalni potencijal, nego što je u Velikoj Cigleni – rekao je Jurilj.

Gradnja elektrane i svih rudarskih bušotina i rudarskog postrojenja investicija je vrijedna približno 71 milijun eura.

– To je početno ulaganje, a na to se može nadovezati gospodarstvo, jer imat ćemo tu i toplinu kao sekundarni proizvod. Prvo je nužno osigurati dugotrajan i kvalitetan resurs, a nakon toga moguće je kaskadno korištenje geotermalne energije, ali o tome kako je dodatno iskoristiti, privući još dodatna ulaganja i time pomoći zapošljavanju i razvoju uopće, razgovarat ćemo s načelnikom i Županijom – kazao je Jurilj, dodavši da je već dobivena i lokacijska dozvola. Priprema se početak radova na testiranju potencijala i remontu nekih postojećih bušotina i izradi novih, što će krenuti početkom ljeta. Lokacija buduće elektrane je oko dva kilometra od središta Čađavice.

– Za ovaj projekt imamo specijalno projektno društvo koje se zove Geopower Zagocha, jer se Čađavica nekad zvala Zagocha - rekao je Jurilj.

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević podsjetio je na višegodišnju suradnju s Juriljom i na aktivnosti na pripremama objekta, od sagledavanja nekadašnjih saznanja dobivenih istraživanjima INA-e i fizičkog traženja bušotina do izmjene Prostornog plana Općine i Županije i napokon dobivanja lokacijske dozvole.

– Važno je novo zapošljavanje, ali i da tu bude naša operativa, kao i da se kasnije topla voda iskoristi za plastenike, za navodnjavanje i za druge svrhe. Općina je tu da pomogne investitorima osiguranjem uvjeta i potrebne dokumentacije – rekao je načelnik Rončević.
P. Žarković
Dosad najveća investicija u županiji
– Ovo je dosad najveća investicija na području Virovitičko-podravske županije, i zato mi je veliko zadovoljstvo što sam imao čast biti na sastanku s investitorom Juriljom, kao i s načelnikom Rončevićem. Drago mi je da smo i mi kao Županija pomogli u onom segmentu gdje smo mogli pomoći, kao što su izmjene i dopune Prostornog plana kako bi bio u skladu s ovom investicijom. Plan je morala usvojiti i Županijska skupština, nisu jednostavne procedure, ali mi smo tu za sve investitore jedna operativna instanca koja mora raditi u sinergiji i s općinama, i s investitorima, pa smo izdali i lokacijsku dozvolu. Mi smo i dalje na usluzi da pomognemo gdje možemo - kazao je župan Igor Andrović.
Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana