Regija
SLOŽNA BIVŠA SEOSKA PRIJESTOLNICA

Đeletovčani još od ‘91. pomažu obnovu crkve
Objavljeno 6. travnja, 2021.
Đeletovci su poznati kao područje plodnih oranica, šuma, ali i naftnih polja
ĐELETOVCI

Selo Đeletovci, u kojemu je danas 300-tinjak duša, mala je i složna zajednica u, površinski najvećoj općini u Vukovarsko-srijemskoj županiji, općini Nijemci, koja ima čak osam naselja - Lipovac, Apševci, Podgrađe, Donje Novo Selo, Vinkovački Banovci, Banovci, Đeletovci, Nijemci - a koja se istaknula kao seoska prijestolnica najistočnije hrvatske županije, posljednja prije epidemije koronavirusa, 2019. godine. Ali, Đeletovčani su i dalje ostali iznimno aktivni.

Ovih, naime, blagdanskih dana mještani su iznimno, i s punim pravom, ponosni na uređenje seoske crkve sv. Ivana Kapistrana u kojemu su srcem sudjelovali sami Đeletovčani. Njihova je mala crkva obnovljena poslije ratnih razaranja 1991. godine, no doprinos mještana u krajnjem uređenju njihove crkve je nemjerljiv jer, kako sami kažu, u njihovu selu crkva zauzima središnje mjesto.

- Iznimno su aktivni mještani u našim Đeletovcima. Malo je to selo, ali rade svi zajedno, što nas čini sretnima - kaže općinski načelnik Vjekoslav Belajević.

U predblagdanske dane aktivirali su se Đeletovčani na uređenju crkve koju je valjalo iznova oličiti, a u nemalom poslu sudjelovali su sami mještani, dok je Općina pomogla u financijskom dijelu.

- Kod nas u selu crkva je nešto posebno. U Domovinskom ratu bila je gotovo posve srušena. Uništen je zvonik, ostali su samo zidovi.... Nakon povratka je obnovljena, dok su u detaljnom uređenju aktivni bili sami mještani svih ovih poslijeratnih godina - kaže općinski vijećnik iz Đeletovaca Đurica Manojlović.

Reći će i da im je titula seoske prijestolnice pomogla u dodatnom povezivanju svih stanovnika koji nisu žalili truda da neprestano rade na uređenju sela, bilo da je riječ o zelenim površinama ili prigodnim manifestacijama poput memorijalnog turnira, susreta mladih vatrogasaca, edukacije o sigurnosti djece na internetu, Svjetskog dana seoske žene, večeri poznatih Đeletovčana, izdavanja fotomonografije....

- Posebno su nam važna djeca i njih smo nastojali uključiti u što više aktivnosti pa smo organizirali brojne radionice u sklopu kojih su učila, svojim rukama, izrađivati blagdanske ukrase, uživala u druženju i zabavi - kaže Manojlović, navodeći kako u njihovim Đeletovcima djeluje nekoliko udruga - KUD “Grančica” gdje velike zasluge ima negdašnja voditeljica, ali i dalje vrlo angažirana Jelica Piperković, Nogometni klub nazvan “Šokadija”, lovačka udruga, informatički klub, udruženje umirovljenika... Proslavili su ovih dana i svojevrsni rođendan seoske prijestolnice podsjetivši se, kako to kaže Manojlović, što su sve (od)radili u toj godini koja je njihovu malom selu dala na važnosti.

Inače, Đeletovci su poznati kao područje plodnih oranica, hrastovih šuma, ali i naftnih polja. Projekt seoske prijestolnice ima za cilj promovirati i oživjeti male ruralne sredine i pokrenuti društvene, kulturne, sportske i gospodarskih aktivnosti. K tome, financiranje aktivnosti sa 100.000 kuna kroz godinu nastoji osnažiti civilno društvo i podići razinu kvalitete življenja što je u Đeletovcima - i uspjelo.

Sanja Butigan
BISER SVOG KRAJA
Za Đeletovce se nerijetko kaže da su biser srijemskog kraja. Među tamošnjim mještanima “živi” srijemski inat jer u toj maloj ruralnoj sredini usred (nepravedno), kako će reći, “zapostavljenog graničnog područja Hrvatske”, imaju, dodat će, i volje, snage, želje i razloga da, svi zajedno, kroz radost i druženje rade na dobrobit svog sela. Stanovnici Đeletovaca pokazuju istinsku ljubav i brigu za svoju zajednicu, a u programe koje provode uključeni su svi - i najmlađi i oni (naj)stariji. “Iako smo mali, zajedno možemo puno”, kažu u Đeletovcima, opjevanima kao “selo moje, selo malo” koje se prvi put spominje još 1200. godine. Crkva koju su mještani zajedno uređivali datira iz 1872. godine. Prvu školu selo je imalo 1830. godine, a danas postoji područna škola za niže razrede.
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike