Zdravlje
OVISNOST STARIJIH O OPIJATIMA

Tiha epidemija
Objavljeno 6. travnja, 2021.
Međunarodni odbor za kontrolu narkotika (INCB), koji djeluje pri Ujedinjenim narodima, pozvao je na borbu protiv povećane konzumacije opijata u starijoj dobi, a riječ je o pojavi koju nazivaju "tihom pandemijom". Starenje svjetskog stanovništva ubrzava se i u zemljama s niskim primanjima i stoga je "već danas nužno" usredotočiti se na teškoće starijih osoba. INCB u nizu preporuka ističe da treba poboljšati "istraživanja i prikupljanje" podataka o toj pojavi jer postoje "brojne praznine". Znanstvenici su pretežito zanemarivali uporabu opijata u osoba starijih od 65 godina. Razlog tome je nedostatak informacija, zbog čega vlade nisu pridavale pozornost toj pošasti, pa nisu ni donosile prilagođene programe za borbu protiv ovisnosti starijih osoba o opojnim tvarima.

Postoji nesuglasje čak i glede same definicije "starosti" u tom kontekstu te stručnjaci ističu da bi starost mogla biti pomaknuta prema naprijed bar za 15 godina u osoba koje pate od teškoća vezanih uz uporabu opijata.

Bez obzira na to koji je kriterij odabran, trenutačno raspoloživi podatci zvone na uzbunu. U Sjedinjenim Državama konzumacija opijata u dobnoj skupini starijih od 65 godina utrostručila se u posljednjem desetljeću. U slučaju starijih osoba, INCB upozorava na "polimedikaciju" koja je "rastući problem", a to je istodobno uzimanje najmanje pet lijekova na dan ili nedopuštenih sredstava koje starije osobe dobivaju na recept ili kupuju u slobodnoj prodaji. Takva praksa može izazvati respiratorne tegobe, degenerativne poremećaje, bolest jetre, dijabetes i kronične poremećaje mentalnog zdravlja, navodi se u dokumentu i upozorava na opasnost od smrti predoziranjem. Druge moguće posljedice su: opasnost od padova starijih osoba i prometnih nesreća koje one mogu izazvati, poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te izolacija i depresija kao posljedica "stigmatizacije" i "srama". H
Najčitanije iz rubrike