Dome slatki dome
ODABIR ZAVJESE

Igra svjetlom može stvoriti poseban ugođaj
Objavljeno 1. travnja, 2021.
Prozirne će tkanine gotovo neprimjetno preobražavati svjetlo, one gušćega tkanja obojit će svjetlo u plavo, zeleno, ljubičasto

Energija raste, pa je i želja za promjenom i obnovom sve izraženija. Kako bismo dah svježine unijeli i u interijere, dovoljno je poigrati se tkaninama.

Zavjese su izvrsno rješenje kada je vašem domu potrebno brzo i jednostavno preuređenje i osvježenje. Proljeće je mnogima omiljeno godišnje doba, a lako je pogoditi zašto. Istovremeno s prirodom i mi se budimo iz zimskog sna. Želimo li stvoriti posebnu atmosferu – toplu, svježu, romantičnu ili prozračnu – moramo se zabaviti svjetlom koje u sobe iz dana u dan u sve većoj količini navire kroz prozor. To svjetlo možemo ostaviti u svojoj bijeloj čistoći i sjaju, no možemo ga obojiti u jednu ili više nijansi iz dugine palete boja. Ovisno o boji zavjese te o gustoći njezine tkanine, dobit ćemo toplo ili hladno svjetlo, više ili manje prigušen ugođaj. Naročito su zanimljivi cvjetni motivi koji nas svojim živahnim nijansama i oblicima vraćaju prirodi unoseći u dom razigranost proljetnih livada, ili, pak, baršunastu nježnost grančica u cvatu. Realistični prikazi cvijeća na pozadini u boji pridonijet će stvaranju romantičnog ili retrougođaja, a njihovi stilizirani oblici savršeno će se uklopiti u suvremene interijere čistih linija. Prozirne će tkanine gotovo neprimjetno preobražavati svjetlo, one gušćega tkanja obojit će svjetlo u plavo, zeleno, ljubičasto ili žuto, a tu su i paneli od čvrstog platna kao konkretnija zaštita od svjetla i topline.

Želimo li ambijentu podariti romantičnu atmosferu, izabrat ćemo vrlo nježne nijanse boja, a bijela će se pokazati idealnom pozadinom. Kada stavite zavjese, one doista mogu promijeniti izgled cijele prostorije. Sprječavaju prodiranje prevelike količine svjetlosti, daju nam privatnost te služe kao toplinski izolator. Boje cvjetova na zavjesama mogu se, radi harmonije cijelog ambijenta, ponoviti na jastucima ili presvlakama, stolnjacima i drugim detaljima. Ako volite jake boje, možete umjesto jedne tkanine izabrati više njih. Recimo, dvije ili tri različite zavjese možete kombinirati na istom prozoru prema vlastitom ukusu. Prozirne su tkanine klasika među zavjesama.

Jasminka Knežević
Mali prostori
Za male su prostore dobro rješenje zavjese koje nemaju naglašen uzorak, kao i model rolo zavjesa, koje vole svi moderni i minimalistički interijeri. U malim prostorima dobro je da zavjese budu boje zida jer tako otvaraju prostor odnosno svijetlih neutralnih nijansi. Isto vrijedi i za mračne prostore. Bilo bi dobro povezati boju zavjesa sa sagom i ostalim tkaninama u prostoru. Ako je puno detalja na prozorskoj dasci i općenito u interijeru, onda izbjegavajte zavjese s uzorkom ili pak od teškog, naglašenog materijala. Zelene zavjese idealne su za spavaće sobe.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana