Dome slatki dome
PROLJETNE LUKOVICE

Najljepše su u skupinama raznih kombinacija boja
Objavljeno 1. travnja, 2021.
Lukovice se vrlo brzo razmnožavaju, pa ćete ih iz godine u godinu imati sve više

Prekrasni cvjetovi raznih lukovica koje sada cvjetaju rezultat su sadnje u jesenskim danima i prospavanog zimskog sna, prikupljajući snagu za ovako bogatu cvatnju.

Za to vrijeme ojačao im je korijen, koji je nužan za prehranu biljke kada ona potroši rezervne tvari iz lukovice. Što je klima hladnija, preporučuje se ranija sadnja. Vjerojatno ste tek sada, vidjevši rascvjetale narcise i tulipane, poželjeli poneku takvu lukovicu imati i u svome vrtu. Ali sada je za to prekasno. Dakle, vodite računa o tome da vam ne promakne termin sadnje i ove godine, da ne biste bili zatečeni i sljedećeg proljeća. Ako ipak žudite za biljčicom u svom vrtu ili na balkonu, možete kupiti već procvjetale lukovice posađene u posude te ih sa zemljom posaditi u vrtno tlo. Na taj način biljke neće doživjeti šok zbog presađivanja, a vi ćete dobiti dašak proljeća nadohvat ruke. Takve lukovice mogu se naći u vrtnim centrima.

Naime, lukovice se vrlo brzo razmnožavaju, pa ćete ih iz godine u godinu imati sve više ako ih nakon cvatnje ne vadite iz vrtne zemlje. Matična lukovica, skraćeni izdanak sa sočnim listovima, stvorit će svake godine jednu do dvije manje postrane. One neće cvjetati prve godine, ali će svake godine iznova skupljati hraniva za naknadnu cvatnju. Naime, lukovice narcisa, tulipana, zumbula, irisa, visibabe, muscara nije potrebno svake godine nakon cvatnje vaditi iz zemlje i presađivati na drugo mjesto.

Dapače, dopustite im da tijekom nekoliko godina stvore veću nakupinu lukovica koje su nastale iz matične te ih tada podijelite i u jesen presadite na novo mjesto. Veličina lukovice ovisi ponajprije o vrsti, a zatim i o kvaliteti. Lukovice za svoje stanište preferiraju srednje teška i lakša tla jer u njima biljka lakše izbija na površinu. Treba izbjegavati teška glinena tla u kojima se tijekom zime zadržava voda, koja može prouzročiti truljenje lukovica. Na takvim tlima obvezno je popravljanje strukture tla unošenjem pijeska i humusa, kao i drenaža. Dubina sadnje ovisi o tlu kao i o veličini lukovice. U težim tlima sadimo ih na dubinu dvije visine lukovice, a u lakšim na tri. Sve vole zaštićen položaj od jakih vjetrova te sunčano stanište ili polusjenu. Ove biljke cvjetaju od veljače do svibnja, ovisno o vrsti, sorti i vremenskim uvjetima. Nakon što se biljka pojavila iznad površine tla, potrebno ju je redovito plijeviti i okopavati da bi dotok vode i hraniva bio neometan prisutnošću neželjenog korova i stvaranjem pokorice na tlu.

Lukovice tulipana vade se nakon što se lišće osuši. Sredinom rujna ili početkom listopada lukovice tulipana sade se ponovno u zemlju. Tulipani se sade 3-4 tjedna prije prvog mraza kako bi se mogli ukorijeniti. Bolje je zaštititi mjesto na kojem ste posadili lukovice od mraza tako što ćete prekriti slojem treseta, slame ili humusa - tada lukovice tulipana zimi ne bi trebale smrzavati.

Lukovice bez obzira na sve spomenuto, nezahtjevne su i lako se uzgajaju. Stvorit će nezamjenjiv dojam uz rubnjake, unutar cvjetne gredice. Najljepše djeluju u većim skupinama, u kombinaciji nekoliko vrsta, sorti i boja. Kombinirajući veću skupinu, vodite računa o visini cvjetne stapke da površina ne bi izgledala neuredno ili nestručno posađena. Poštujte osnovno pravilo, niže biljke u prvi plan, više u pozadinu. Također, obratite pozornost na vrijeme cvatnje. Možete planirati tako da sve cvatu istovremeno ili da smišljenom sadnjom prolongirate cvatnju kako biste mogli duže uživati u povremenim iznenađenjima. Što se komponiranja boja tiče, u prirodi je sve dopušteno.

Kada ocvatu, pustite ih da se same osuše kako bi vas i dogodine uveseljavale svojom bogatom cvatnjom. Najmilije vrste, narcise, tulipani i irisi bit će dobar izvor rezanog cvijeća cijelo proljeće ako pažljivo isplanirate vrijeme cvatnje. Osim što će dekorativno izgledati u vrtu, obogatit će svaki interijer i unijeti dah proljeća. U vazi s adekvatnim oblikom bit će nezaobilazno osvježenje svakoj prostoriji. Odabrana vaza neka bude jednostavnog oblika bez suvišnih šara kako bi do potpunog izražaja došla ljepota cvijeća.

Jasminka Knežević
Vrt
proljetne lukovice
Možete kupiti već procvale lukovice u cvjetnoj posudi te ih kasnije presaditi u vrt
Šafrani kao kućna lončanica
Neke vrste lukovičastog bilja ne mogu prezimiti naše kontinentalne zimske temperature, poput sparaxisa, frezije i drugih. Također lukovice odaberite da budu u skladu s mjestom gdje ćete ih posaditi. Šafrani su višegodišnje lukovice koje se sade u jesen u pjeskovitu vrtnu zemlju. Možete ih saditi i kao kućnu lončanicu, a najljepše izgledaju posađeni u skupine od bar desetak lukovica.
Sadnja gladiola u razmacima
Gladiole se mogu saditi od ranog proljeća pa sve do početka ljeta. Sadnjom nakon lipnja biljkama nećemo dati dovoljno vremena da se dobro ukorijene i pripreme za zimu. Za razliku od ostalog ljetnog cvijeća, sadnju valja započeti ranije, čim vremenske prilike dopuste. Vrlo efektno izgledaju sade li se u skupinama, a želimo li uživati u njima cijelo ljeto, sadimo ih svaka dva tjedna.
Frezije osjetljive na hladnoću
Lukovice frezije možete saditi od sredine travnja. Najbolje uspijeva na humusnom i vlažnom tlu. Razmak između biljaka je od 5 do 10 cm. Cvjetat će od kolovoza do listopada. Frezije nisu otporne na zimu te se lukovica mora prije mraza izvaditi i staviti u toplu i suhu prostoriju. Cvjetovi mogu biti ranih boja i opojno mirišu, pa su među najomiljenijim rezanim cvijećem.
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike