Učionica

Kineziološki fakultet slavonskom X-icom otvara vrata suradnje svim studentima osječkog Sveučilišta
Objavljeno 26. ožujka, 2021.

Osnivanjem Kineziološkog fakulteta, nove sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, studenti su u okviru Studentskog sportskog kluba Kineziološkog fakulteta pokrenuli inicijativu za sustavnom organizacijom športskih aktivnosti kroz studentski športski klub. Formalnim ustrojem studentske Udruge i organiziranjem studenti će imati mogućnost kvalitetnije realizacije kreativnih ideja i aktivnosti. Privremena dekanica Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević odmah je prihvatila inicijativu te je kao rezultat osnovana i najmlađa članica Sveučilišnog sportskog saveza – Studentski sportski klub KIFOS. Kako stvari ne bi ostale samo na papiru, studenti su pred sebe postavili cilj – organizaciju športskih aktivnosti u povodu prve obljetnice Kineziološkog fakulteta Osijek. Prvi će projekt biti Sveučilišna studentska utrka pod nazivom Slavonska X-ica. Budući da je Danom fakulteta proglašen 27. svibnja, kada je Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek 2020. godine donio odluku o osnutku Kineziološkog fakulteta Osijek, studenti su odlučili organizirati prve športske aktivnosti na otvorenom.

Proljeće je idealno vrijeme za buđenje organizma i športske aktivnosti na otvorenom, stoga i naša utrka dolazi u idealno vrijeme. Kako je u mjesecu svibnju posljednji tjedan i Međunarodni dan športa, utrka će se organizirati u subotu, 22. svibnja što će ujedno biti uvertira u ostala događanja u povodu Dana Fakulteta.

Zašto X-ica? Prvi odgovor leži u činjenici da je utrka prvenstveno namijenjena studentima jer će na njoj moći sudjelovati svi studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ali i bilo koje druge visokoobrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj. Drugi odgovor leži u simbolici jer je upravo rimski broj X definirao i duljinu utrke koja će biti 10 kilometara. Važnost osječkog Sveučilišta, a ne samo jednog fakulteta, naglasit ćemo upravo mjestom starta i cilja, a to je Rektorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Utrka će svoj start i cilj imati na trgu Vatroslava Lisinskog odmah uz Rektorat osječkog Sveučilišta.

Zašto slavonska? Ovo je možda još i važnije od X-ice. Ideja je utrke pokazati ljepote grada na Dravi trčanjem promenadom uz rijeku Dravu, najljepšom europskom šetnicom. S obzirom na to da će osječka Promenada uskoro postati i najduža europska šetnica, smatramo to važnim. Zbog toga je utrka Slavonska X-ica otvorena i za trkače koji nisu studenti ili su bili studenti. Pozivamo sve građane, sve naše prijatelje, ne samo iz Osijeka, nego i iz svih slavonskih gradova da se pridruže i da zajedno proslavimo prvu godišnjicu Kineziološkog fakulteta Osijek. Proslave naravno podrazumijevaju i studentski party pa nakon utrke pripremamo i zabavu.

Osim Slavonske X-ice, studenti Kineziološkog fakulteta Osijek i Studentski sportski klub KIFOS pripremaju i niz drugih aktivnosti u povodu Dana fakulteta, počevši od organizacije aerobika na otvorenom za sve zainteresirane, studentskih športskih natjecanja, ali o tome u iduće broju Sveučilišnog glasnika.

Vidimo se na Slavonskoj X-ici!
Možda ste propustili...