Dome slatki dome
KOLEKCIJA ART EVENT

Umjetnički sagovi, lampe, zidni sat
Objavljeno 25. ožujka, 2021.
S ciljem istraživanja granice između umjetnosti i funkcije i propitkujući što s umjetničkim djelom koje ima funkciju svakodnevnog predmeta, najavljena je kolekcija Art Event, rezultat suradnje s nekima od najaktualnijih umjetnika današnjice. Tako ručno tkani umjetnički sagovi, figurice u kristalnom staklu i zidne umjetnosti poput fotografije, ulične umjetnosti i ilustracija postaju dijelom ovih kolekcija, čija je svrha ostala ista tijekom godina - demokratizirati umjetnost i učiniti je dostupnom i pristupačnom svima. Ikea je pozvala umjetnike različitih profila iz svih dijelova svijeta: Daniela Arshama (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabinu Marcelis (Rotterdam) i Stefana Marxa (Berlin). Želja je pokazati da biti umjetnik ili biti dizajner ne znači da morate ostati ograničeni i raditi samo na jednom području, nego da možete raditi na različitim poljima te da je ovaj novi pokret imao dubok utjecaj na današnju scenu dizajna i umjetnosti.

Kolekcija se sastoji od deset predmeta za uređenje doma koji propitkuju perspektivu svakodnevnih predmeta, istodobno odajući počast kreativnosti. Kolekciju tako čine zidna lampa Sabine Marcelis, zidni sat Daniela Arshama, stolna svjetiljka i lampa u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vaza i lagana deka Stefana Marxa te zidni ukrasi koje potpisuju Humans since 1982.

Svaki proizvod u ovoj kolekciji ima praktičnu funkciju, a istovremeno je i umjetnički predmet. Tradicionalna ideja da je umjetnost vrhunska, a dizajn dio masovne kulture jednostavno više ne vrijedi. To dvoje se fantastično dopunjuje - tu se događa čarolija. J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike