Regija
PRED ZAVRŠETKOM VAŽAN PROJEKT

“Kuća baranjskog kulena” vrata otvara krajem svibnja
Objavljeno 17. ožujka, 2021.
Ovaj projekt dio je Intervencijskog plana, a vrijedan je oko 12,5 milijuna kuna
BELI MANASTIR

Do kraja proljeća vrata bi trebala otvoriti "Kuća baranjskog kulena", smještena na ulazu u belomanastirsko prigradsko naselje Branjin Vrh.

Projekt je to vrijedan nešto više od 12,5 milijuna kuna, a sastavni je dio Intervencijskog plana.

- Realizacija projekta pri samome je kraju. Završna je konferencija trebala biti održana u travnju, ali smo, s obzirom na trenutačnu situaciju, zatražili odobrenje za svečano puštanje u rad krajem svibnja. Probna proizvodnja počinje već ovih dana - kažu u belomanastirskoj Gradskoj upravi, naglašavajući kako je nabavljena kompletna oprema kako za prezentacijski, tako i za proizvodni dio.

- U objektu se nalazi sve što je potrebno za proizvodnju kulena, od stroja za mljevenje mesa, punilice i miješalice, pa sve do kompleta noževa. Isto tako, tamo su sve potrebne komore, počevši od one rashladne, pa komora za dimljenje i sazrijevanje te raznih polica i prostora za smještaj začina - objašnjavaju, dodajući kako je istovremeno opremljen i prezentacijski dio u kojem su, osim stolova i stolaca, postavljeni rashladni uređaji te sve ostalo potrebno za slične prostore.

Računa su vodili i o raznoj informatičkoj opremi, između ostaloga i onoj potrebnoj za svojevrsni videozid na kojem će biti reproducirani filmovi o Baranji i njezinim eno-etno-gastrospecifičnostima, budući da će "Kuća baranjskog kulena" biti otvorena i u turističke svrhe. No, prije svega namijenjena je malim i srednjim proizvođačima kako bi im bili omogućeni bolji uvjeti za proizvodnju, prezentaciju, degustaciju i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. U planu je, naime, davanje u zakup pet poslovnih prostora, uz uvjet da zakupoprimci za godinu dana, ako ih nemaju, dobiju potrebne certifikate i budu registrirani proizvođači. A da cijela investicija nije samo mrtvo slovo na papiru, odnosno populacijska priča, dokaz je kako interes proizvođača već postoji.

- Normalno je da sam zainteresiran. U prvom redu, tamo želim isprobati nove tehnologije i proširiti svoje kapacitete - kaže Hrvoje Matijević, vlasnik istoimenog OPG-a, jedinog (uz Belje) koji na svoje kulene može stavljati ‘‘plavu EU markicu‘‘, koja označava zaštićeno geografsko podrijetlo kulena. U ovom trenutku proizvodi približno 2,5 tona kulena. Nešto manje proizvodi belomanastirski OPG u vlasništvu Slobodana Stankovića, približno tonu godišnje.

- Svakako da sam zainteresiran za zakup i mnogo će mi značiti kako bih proširio proizvodnju - kaže, dodajući kako će “Kuća kulena” pomoći da se ujednači standard proizvodnje baranjskog kulena za koji tvrdi da ga se ne može toliko proizvesti koliko ga se može prodati. Na sve će biti povezan novi projekt koji će omogućiti zapošljavanje (na dvije godine) voditelja cijele priče koji bi trebao rad “Kuće baranjskog kulena” dovesti do zadovoljavajućeg stadija. Uz otvaranje objekta, u Gradskoj upravi najavljuju i uređenje okoliša, što će cijeloj priči dati dodatni štih.

Ivica Getto
Pomaže i Belje
Partner u ovom projektu je i baranjska Udruga proizvođača kulena/kulina, čiji je član Belje. Kako ističe Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge i direktor beljske “Baranjke”, njihov kulen jedini je zaštićeni proizvod u županiji i jedan je od 100 europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim podrijetlom koje je Europska komisija službeno objavila kao proizvode koji će biti posebno označeni i privilegirani u trgovanju s Kinom. “Za nas je naš kulen više od vrhunskog suhomesnatog proizvoda. Uložili smo golem trud i mnogo vremena u njegovu zaštitu, a “Kuća baranjskog kulena” sjajan je završetak dosadašnjeg rada. Ovaj projekt predstavlja izvrsnu sinergiju lokalne zajednice i proizvođača u promicanju baranjskog kulena kao autentičnog domaćeg proizvoda”, istaknuo je Komlenić.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike