Sport
HT PREMIJER LIGA KOŠARKAŠA

"Brokeri" imaju jasan plan - što prije ući u mirnu zonu
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
Na otvaranju trećeg dijela Osječani u nedjelju (17) dočekuju Cibonu

Tek što su se vratili iz Splita, umorni, poraženi, ali ne i nezadovoljni, košarkaši Vrijednosnica Osijek imaju novu zahtjevnu zadaću u HT Premijer ligi. Prvi put u povijesti naše se prvenstvo igra trokružno, a to znači da je pred košarkaškom klupskom elitom za odraditi još 11 dodatnih kola (ukupno 33).


U njima se od "brokera" očekuje da potvrde svoje mjesto u najjačoj konkurenciji. Nakon drugog dijela momčad Stipe Šarlije završila je na devetoj poziciji, i da nema ovog eksperimenta s dodatnim kolima premijerligaški status ne bi uopće bio upitan. Ovako još ima mjesta oprezu, jer dvije, odnosno tri pobjede viška, u odnosu od trenutačno najugroženijih klubova nije zaliha koja se ne može istopiti. Stoga je jasno da Osječani žele što je prije moguće uploviti u mirnije premijerligaške vode.


U ovoj godini košarkaši s Drave upisali su svega jednu pobjedu u 11 utakmica. Do novih bodova teško će se u uvodnom dijelu trećeg kruga, jer odreda čekaju sastavi iz samog vrha poretka. U nedjelju (17 sati), u sklopu 23. kola, u Malu dvoranu Gradski vrt stiže zagrebačka Cibona koja je trenutačno na trećem mjestu sa samo pobjedom manje od vodećeg Zadra. "Cibosi" su prije 17 dana već bili i slavili u gradu na Dravi, favoriti su jasno i ovaj put.


- Nama su u ovom dijelu prvenstva, naravno, mnogo važnije one utakmice s konkurentima iz donjeg dijela poretka. No, prije toga čekaju nas tri okršaja s vodećim tercetom, a prva na redu je Cibona. Jest da su upisali neke domaće poraze u zadnje vrijeme, ali to ne umanjuje njihovu kvalitetu i činjenicu da su kvalitetniji od nas. Možda se već malo ponavljam, ali ja sam prezadovoljan kako igramo protiv favorita, stoga vjerujem da ćemo i u nedjelju pružiti jednu dobru partiju, priželjkuje trener Šarlija, koji zaista može biti zadovoljan s onim što njegovi igrači prezentiraju protiv najboljih premijerligaških klubova. Ta se tradicija nastavila i prije tri dana u Splitu, gdje je sa šestoricom igrača parirao momčadi koja je igrala finale Kupa te se bori za naslov prvaka.


- Pribojavao sam se te utakmice, jer Split je u naletu, a nas opet muče neki problemi. No, strahu nije bilo mjesta, ravnopravno smo se suprotstavili domaćinu na parketu, nadam se samo da ćemo tako nastaviti. Moramo, ako želimo bez stresa odraditi završnicu prvenstva - naglašava trener Vrijednosnica Osijek.
Pred dolazak Cibone ima i dobrih vijesti u domaćem taboru. Nakon ozljede, na parket bi se trebao vratiti Elijah Clarence. Šveđanin je 24. siječnja na utakmici s Alkarom zaradio ozljedu zadnje lože, propustio je potom pet utakmica, ali sada bi trebao nastaviti tamo gdje je stao. S dobrim i efikasnim izdanjima (do ozljede je bio na 14 poena, 5 skokova i četiri asistencije), kako bi pomogao svojim suigračima da što bezbolnije odrade ovaj treći krug.


Nino Benčina
KLJUČNE TRI RUNDE KRAJEM OŽUJKA
Posljednji ligaški krug trajat će nešto manje od dva mjeseca. Zadnje premijerligaško kolo planirano je za 30. travnja. Nakon toga osam najboljih idu u doigravanje, zadnji ispada iz elite, dok će predzadnji očuvanje statusa tražiti u dvije utakmice s drugoplasiranom momčadi Prve lige. Vjerujemo da Vrijednosnice Osijek neće biti pri dnu te da premijerligaški status neće dolaziti u pitanje. Iako je krajem godine izgledalo da su Brokeri i kandidati za doigravanje, loša serija u drugom krugu udaljila ih je od borbe za osmu poziciju. Najvažnije je, pak, sačuvati ovu trenutačnu, devetu, ali za to će rezultati u trećem krugu morati biti bolji od prethodnog. Osječani u sljedeća tri kola igraju s pretendentima za naslov (Cibona, Split, Zadar), a onda slijede tri utakmice koje bi mogle odrediti daljnju sudbinu. U 26. kolu (23. ožujak) ide se Furniru, tri dana poslije stiže Alkar, a paklenih sedam dana zaključuje se 31. ožujka kod Hermes Analitice. Ako tu ulov bude dobar, tada ostanak neće doći u pitanje.
Možda ste propustili...

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

GRANIČNA POLICIJA NA OPREZU

Kohorta ne ide u Split, posebice ne u Mostar

Najčitanije iz rubrike