Novosti
U KAZNENOM ZAKONU I PRIJEDLOG SDP-A

Spolno uznemiravanje gonit će se po službenoj dužnosti
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković najavio je da će izmjene Kaznenog zakona, koje će predložiti Vlada, sadržavati odredbu da se kaznena djela spolnog uznemiravanja gone prema službenoj dužnosti, što je predložio SDP. "Međutim, te izmjene će biti šire, jer u njih mora ići i implementacija jedne EU direktive", izjavio je u Saboru. Bošnjaković je pojasnio kako je riječ o organskom zakonu te da nije dobro da se svaki mjesec mijenja.

- Mjesec ili dva dana ne znači ništa u cijeloj priči, neće se nikome oduzeti pravo da sutra, ako se nešto dogodi, DORH pokrene slučaj - istaknuo je. Bošnjaković je naglasio da je, ako je netko poslao poruku u tom segmentu, to bio HDZ, jer je prošla Plenkovićeva vlada u svim segmentima povećala kazne za "spolna kaznena djela".

Oporba je prosvjedovala okrenuvši leđa zastupnicima većine zbog neizglasavanja tog SDP-ova prijedloga prema kojem bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja gonilo prema službenoj dužnosti umjesto prijavi u roku od tri mjeseca. Naime, sa 74 glasa protiv, 51 za i dva suzdržana, odbijen je taj SDP-ov prijedlog. Vlada najkasnije do 31. svibnja treba dostaviti Saboru prijedlog izmjena tog zakona. H