Regija
GRAD BLIZANACA BRINE O SVOM ZAŠTITNOM ZNAKU

Staro gnijezdo premješteno, iščekuje se povratak roda
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
Ne zna se hoće li rode prihvatiti lokaciju, no važno je da osjete staro gnijezdo
ORAHOVICA - Orahovica i rode imaju dugu i zanimljivu zajedničku prošlost. Naime, u zgradi kurije Mihalović 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća bio je smješten Dom zdravlja te orahovačko rodilište. Tih godina na dimnjaku rodilišta smjestila se obitelj roda, no s vremenom je zgrada je dobivala druge funkcije, pa su na njoj rađena i preuređenja, a rode su napustile svoj dom. Godine 2007. Stanko Jović prvi put je na manifestaciji Crkvaračko prelo predstavio velik broj orahovačkih blizanaca, Orahovica je ubrzo i službeno postala Grad blizanaca, a rode su se godinu potom 2008., slučajno ili ne, vratile na kuriju Mihalović - na isti dimnjak.
Izvaljeno 27 roda
Od tada svake godine u proljeće mužjak i ženka vraćaju se u svoje gnijezdo, no krajem prošle godine kurija je dana Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u svrhu uređenja Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju, što zahtijeva potpuno rekonstrukciju, zbog čega je skinut i krov. No Fakultet se pobrinuo da gnijezdo roda bude sačuvano.

– Obvezali smo našeg domara Damira Kiša i tvrtku koja radi na uređenju da se pobrinu za gnijezdo, što su i učinili. Kranom su radnici skinuli gnijezdo s dimnjaka i spustili ga na zemlju. Stupili smo u kontakt s odgovarajućim institucijama da bismo znali kako dalje postupati i što učiniti kako bi rode ostale u Orahovici, u ovom okruženju – kaže dekan Fakulteta Aleksandar Včev.

Grupa građana koja stanuje u blizini kurije, predvođena profesorom Danijelom Stojkovićem, inače velikim ljubiteljem i sakupljačem ptica, od prve ponovne pojave roda na kuriji pomno prati svaki njihov dolazak i odlazak, i kada su uočili da je gnijezdo skinuto, krenuli su u akciju spašavanja.

– Bilo bi šteta da ove prekrasne ptice napuste svoje stanište, a svake su godine prelijep ukras grada, i sada već mogu reći njegov zaštitni znak. Evo, od 2008. u Orahovici je izvaljeno čak 27 malih roda. Kada smo vidjeli da je gnijezdo uredno sačuvano krenuli smo u akciju da ga se ponovno negdje digne kako bi rode pronašle svoj dom. Stupili smo u kontakt s Fakultetom i povjerenikom Vlade Sašom Risterom kako bi oni pomogli. Svi su odmah priskočili u pomoć. Prvo su djelatnici HEP-a postavili banderu s postoljem, no ono nije bilo dovoljno veliko za gnijezdo. U suradnji Fakulteta, Grada i nas građana te uz pomoć radnika na kuriji i orahovačkih vatrogasaca, napravljeno je jače postolje te je staro gnijezdo podignuto. Svima od srca zahvaljujem – kaže Stojković uime inicijative pod nazivom ‘‘Zaštita roda Orahovica‘‘.

Mogu se prilagoditi
– Stručnjaci su nas uputili kako i što napraviti, a uz pomoć profesora Danijela Stojkovića, koji mnogo zna o pticama, odradili smo ovu humanu priču. Dekan Včev i ja nekoliko smo puta obišli lokaciju i tražili rješenja, i evo, presretan sam da je sada gnijezdo na adekvatnom mjestu i nadamo da će ga naše rode pronaći i ostati u našem gradu, jer doista ga svakog proljeća i ljeta uljepšavaju – rekao je Rister.

Kako će se rode ponašati to nitko ne zna, no profesor Stojković kaže da je ovo najbolje moguće rješenje da one ipak ostanu.

– Mnogo sam čitao o životu roda, jer otkako su one ovdje njihov me je svijet jako zaintrigirao. Nije sigurno da će prihvatiti novu lokaciju, posebno jer se tu radi, ali sve ovisi o njima, mogu se prilagoditi, a važno je da imaju svoje staro gnijezdo i da ga osjete kada dođu – zaključio je Stojković.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike