Svijet
SUDBINA SVEMIRSKE POSTAJE

ISS će u orbiti biti najmanje do 2028. godine
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
Do sada su se ruski i američki planovi za ISS protezali do 2024., ali projekt se nastavlja

Rad na ostarjeloj Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) nastavit će se do 2028. godine, prema ruskim izvorima. Odluka da se produži projekt vrijedan milijarde dolara donesena je na "najvišim razinama", kazao je Jurij Gidzenko, zamjenik predsjednika ruske svemirske tvrtke RKK Energija, za državnu televiziju. Do sada su se ruski i američki planovi za ISS protezali do 2024. godine.

Svemirska postaja kruži orbitom na visini od 400 kilometara iznad Zemlje više od 20 godina. Već se dugo raspravlja o produženju misije. Jedno od pitanja je mogu li tehnički uvjeti na postaji dopustiti ikakvo produljenje. Mjesecima je svemirska stanica s ljudskom posadom suočena s curenjem zraka i padom tlaka. U ovom trenutku posada je angažirana na saniranju pukotine duge oko 4,5 centimetara, a rad na drugoj pukotini predviđen je za idući tjedan. Gidzenko kaže kako te pukotine ni na koji način neće dovesti do skraćivanja rada na ISS-u predviđenom do 2028. U ovom trenutku na postaji je sedam astronauta - četiri američka, jedan japanski astronaut i dva ruska kozmonauta.

Projekt Međunarodne svemirske postaje započet je 1994. godine sa Shuttle-Mir programom (još dok je orbitom prolazila, sada srušena, ruska svemirska postaja Mir), a radovi na sastavljanju ISS-a počeli su davne 1998. godine. Prvi segment ISS-a, modul Zarja, u svemir je lansiran 20. studenoga 1998. s pomoću ruske rakete Proton, a dva tjedna kasnije pridružio mu se modul Unity koji je dostavljen s pomoću Space Shuttlea (STS-88). U srpnju 2000. postojećoj konfiguraciji dodana je ruska Zvijezda što je postaji omogućilo trajnu posadu od tri člana. Prva posada, Ekspedicija 1, na postaju je došla u studenome 2000. s pomoću Sojuza TM-31. Sastavljanje postaje nastavilo se dodavanjem novih modula u sljedećih desetak godina. Da bi obišao Zemlju ISS-u trebaju samo 93 minute te tako napravi 15,5 orbita dnevno. Juri uistinu nama nezamislivih 7,66 kilometara u sekundi!

Do studenoga 2020. na ISS-u su boravila 242 astronauta, kozmonauta te svemirskih turista. Najviše je bilo Amerikanaca (152), a slijedi Rusi (49), Japanci (9), Kanađani (8) i Talijani (5).

Milan Bugarić/H
7,66

kilometara u sekundi orbitalna je brzina ISS-a
242

osobe do sada su okusile svemirski život na Međunarodnoj svemirskoj postaji
Radovi na sastavljanju Međunarodne svemirske postaje počeli su davne 1998. godine
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana