Mozaik
SLAVI 85. ROĐENDAN

Fotoklub Osijek pripada u vrh amaterske fotografije u Hrvatskoj
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
I u pandemiji je nastavio aktivnosti na međunarodnom i nacionalnom planu

Fotoklub Osijek klub je ljubitelja fotografije i ove godine bilježi 85. rođendan. Iako je udruga stara po godinama, njezino članstvo čine mahom osobe koje okuplja zajednički interes prema fotografiji i drugim područjima u kojima je fotografija glavni medij, te se klub nastoji svima prilagoditi. Dob članova doslovce je od sedam do 97 godina.

I u prošloj godini, obilježenoj otežanim djelovanjem zbog pandemije koronavirusa i ograničavajućih epidemioloških mjera, ovaj klub nastavio je s intenzivnim aktivnostima na međunarodnom i nacionalnom planu, naravno, u skladu s ograničenim mogućnostima djelovanja.

Uspjesi i izložbe
- Fotografija kao informativni medij zasigurno preuzima primat nad drugim oblicima informiranja. Dokaz su tome i brojni upiti za članstvom u klubu i veliko zanimanje za različite oblike edukacija. Iz svega se može zaključiti da je fotografija kao grana tehničke kulture u ekspanziji. Zbog toga su u program rada uvrštene radionice analogne fotografije, rad u fotostudiju te radionice digitalne fotografije - kaže Damir Rajle, predsjednik kluba.

Na 112 međunarodnih izložbi pod pokroviteljstvom međunarodnih fotografskih organizacija FIAP, PSA, IAAP I GPU, u prethodnoj, 2020. godini članovima Fotokluba Osijek prihvaćeno je točno 900 fotografija. Fotografije su izlagane na svim kontinentima, u 41 državi, od europskih država pa preko, primjerice, Indije i Južnoafričke Republike do Indije i Šri Lanke... Na ovim izložbama članovi kluba dobitnici su čak 27 zlatnih, 10 srebrnih i 11 brončanih medalja za fotografije. Uz to, primili su i čak 66 počasnih diploma. Članovi Fotokluba Osijek sudjelovali su i na 12 nacionalnih izložbi s ukupno 63 primljena uratka. Osvojili su tri zlatne medalje, jednu brončanu medalju te primili šest počasnih diploma. Autori najzaslužniji za ove sjajne uspjehe su, uz Rajlea, i članovi kluba Zoran Makarović, Jasmina Gorjanski, Ilija Stanušić, Berislav Vrkljan, Zlatko Balentić, Ankica Molnar, Ivana Zec, Josipa Madjar, Jasminka Savić, Ivana Hengl te mlada članica Ema Babić.

Brojne suradnje
Uz to Fotoklub Osijek surađuje s brojnim organizacijama i udrugama.

- Posebno smo dobre rezultate postigli surađujući s Astronomskim društvom "Milutin Milanković" iz Dalja kroz provedbu projekta "Solarografija", s JUPP-om "Kopački rit" u radionicama putopisne i pejsažne fotografije te s Muzejom likovnih umjetnosti u projektu "Mali muzealci", gdje smo djeci osnovnoškolske dobi predstavili svijet analogne fotografije - podsjeća Rajle.

Doprinos je Fotokluba Osijek i u promociji Osječko- baranjske županije i Osijeka, što članovi fotokluba čine iz godine u godinu.

- Gledajući broj priznanja i počasna zvanja članova, usudio bih se reći da je Fotoklub Osijek jedna od značajnijih neprofitnih organizacija koje se bave fotografskim aktivnostima na području Hrvatske, a članovi su već dobro pozicionirani i prepoznatljivi na listi hrvatskih autora u Hrvatskoj i širokoj međunarodnoj fotografskoj sceni - kaže zaključno Rajle. Sve ovo postavlja Fotoklub Osijek, uz Fotoklub Zagreb, na sam vrh amaterske fotografije u Hrvatskoj.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike