Kultura
ZAJEDNIČKA PREDSTAVA

Potpisana suradnja gradskih kazališta Siska i Vinkovaca
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
“Što žena umije” će ponovno će biti izvedena i danas, 6. ožujka, i to u humanitarne svrhe

Prvi put je vinkovačko Gradsko kazalište "Joza Ivakić" ostvarilo koprodukcijsku suradnju s Domom kulture Kristalna kocka vedrine Gradskog kazališta Sisak i s njim napravilo predstavu "Što žena umije", nastalu prema tekstovima prve hrvatske novinarke Marije Jurić Zagorke, pa je na dan premijernog izvođenja priređena mala svečanost potpisivanja ugovora o suradnji.

- Kao što znate, razorni potres pogodio je Sisak, grad je jako stradao, pa i naša ustanova, dvorana s 400 mjesta, gdje imamo i kazališnu djelatnost i kinodjelatnost, i trenutno nije u funkciji. Manja zgrada kazališta također je oštećena i ima "žutu" oznaku, kao i zgrada gdje okupljamo najmlađe, pa trenutno nemamo gdje raditi. S dolaskom lijepog vremena pokušat ćemo djelovati vani, na šetnici, i osposobiti pozornicu za održavanje ljetnih manifestacija. Zato sam neizmjerno zahvalna vinkovačkom kazalištu na ovoj suradnji i nadam se da ćemo svi uživati na premijeri iako publike neće biti koliko bismo voljeli da je bude - rekla je ravnateljica GK-a Sisak, Tanja Tole Majstorović, dodavši kako se nada da će predstava biti što prije izvedena i u Sisku.

Šefica marketinga sisačkog kazališta Marjana Barišić rekla je kako se umjetnički svijet oglasio odmah nakon potresa nudeći pomoć u obliku gostovanja na sisačkom području, i Ministarstvo kulture pomaže, a vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić gostima iz Siska uputio je riječi dobrodošlice i izrazio nadu u što skoriju obnovu njihova prostora i povratak uobičajenom radu te kazao kako će Vinkovčani rado biti dio toga.

- Želimo vam da se što prije vratite na svoje daske i najavljujemo da ćemo doći u Sisak s našim kazalištem i uveličati i taj trenutak, ali svakako stojimo na raspolaganju za bilo koju suradnju kako biste se što prije vratili u normalan rad - rekao je gradonačelnik Bosančić.

Prema motivima Zagorkine humoreske tekst je napisala, dramatizirala i režirala Biljana Čakić, a igraju Selena Andrić kao Zagorka, Matea Marušić igra Neru, odnosno Ružu, Vladimir Andrić Sinišu/Vicentija, Vedran Dakić Mirka/Damira, a Zorko Bagić slavnog Matoša. Sastavni dio predatave je i videoprojekcija, gdje Zofku Kveder igra Nataša Veselinović, Virginiju Wolf Lucija Subotić, Miru Kočondu Laura Šalov, a Zorko Bagić Matoša. Predstava je premijerno izvedena jučer, a ponovno će biti izvedena i danas, 6. ožujka, u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”, od 20 sati. Sav prihod od ulaznica prodanih u subotu donirat će se za obnovu u potresu oštećene zgrade Gradskog kazališta "Kristalna kocka vedrine" Sisak.

Miroslav Flego
ZAGORKINA KONTROVERZNA KOMEDIJA
Radi se o komediji o muško-ženskim odnosima i to je Zagorkin prvi dramski tekst, koji je potpisala s tri zvjezdice, a predstava je praizvedena 1901. u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu jer su čelnici HNK-a mislili da je tekst anonimno poslala ugledna osoba iz visokog zagrebačkog društva. Izvela su je tada vodeća imena hrvatskog glumišta, a kritika i publika oduševljeno su je prihvatile. Kada se saznalo da je tekst napisala Zagorka, predstava je ukinuta, uz ispriku publici što je gledala komad nedostojne autorice, “koja je bila na paši kad se komad davao”. Nakon toga izišle su nove, ovaj put loše, kritike, a Zagorkina djela trajno su dobila naziv “šund-literatura za kravarice”. Bez obzira na javni linč, uza Zagorku su stali đaci i studenti, tadašnje slobodoumne i progresivne snage, koji su u njoj prepoznali suborca za slobodnu i o Austro-Ugarskoj neovisnu Hrvatsku.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas