Sport
BIJELO-PLAVIMA OSTALA JOŠ JEDNA BOJIŠNICA

I junaci poput Ramona Miereza ponekad mogu biti tragičari
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
U Gradskom vrtu ne trebaju očajavati nakon ispadanja iz Kupa, nego se okrenuti nedjelji i Gorici

Svatko ima neko svoje prokletstvo. Nogometaši Osijeka da još uvijek gube sve važnije utakmice na svom terenu, a njihov trener Nenad Bjelica Kup utakmice s Rijekom. Treći put zaredom Riječani zaustavljaju momčad koju vodi Nenad u borbi za Rabuzinovo sunce.

Riječani su prije dvije godine pobijedili Dinamo u finalu, prošle godine u istoj ovoj fazi, četvrtfinalu, zaustavili su "modre" na Rujevici, a sada su Osijeku i Bjelici oduzeli mogućnost borbe za jedan od dva trofeja.

Otvorena utakmica
Ove sezone u tri prvenstvena susreta s Rijekom Osijek je dvaput pobijedio i jednom remizirao. No Kup je vražje natjecanje, posebno kad se igra samo jedna utakmica. Bio je to posve otvoren i neizvjestan susret, koji se lako mogao, da ne kažemo, trebao, okrenuti na Osijekovu stranu. Iako su Riječani rano poveli, bijelo-plavi su brzo anulirali taj početni zaostatak, a do kraja prvog poluvremena imali su dvije velike prilike za potpuni preokret. Čovjek koji je ove sezone često bio junak ovaj je put ponio breme tragičara. Ramon Mierez prvo nije iskoristio "zicer" koji si je sam pripremio, a onda je "zapucao" i kazneni udarac. Bio je to prijelomni trenutak susreta, jer da je Mierez zabio s "bijele točke", ne samo što bi Osijek došao do prednosti nego bio time i vjerojatno prilično naštetio moralu riječke momčadi, koja je digla glavu nakon promjene na svojoj klupi.

- Penal promaše mnogi, pa i najbolji igrači. Puno puta nam je Ramon donosio bodove i veselje, a donosit će i ubuduće. Odličan je igrač, radi za ekipu, ali, eto, dogodi se i takav trenutak. Imali smo i prije i nakon toga svoje prilike, no nismo više uspjeli postići pogodak i izgubili smo. Oni su bili sretniji i spretniji te prošli dalje - kaže kapetan Mile Škorić.

Iskreno, način na koji Ramon izvodi kaznene udarce ne ulijeva sigurnost. Ravan zalet, pa to skakutanje do lopte i obično mlaki udarci u istu stranu. Bilo je samo pitanje trenutka kada će mu netko od vratara skinuti penal. Dogodilo se u najnezgodnijem trenutku, jer u utakmici koja je po svemu bila "reš" promašiti kazneni udarac luksuz je koji se na kraju skupo plati. No glupo bi sad bilo zbog toga "objesiti" čovjeka koji svojim pogodcima, ali i strašnim elanom koji unosi u svaki susret, vuče momčad. Bio je to sudar ravnopravnih suparnika, a u takvim okršajima uvijek presudi neki takav detalj. Otkako je Bjelica na klupi Osijeka, porazi su doista postali rijetkost, a znate kako se lako naviknuti na nešto dobro, posebno na pobjeđivanje. I zato će ovo ispadanje biti možda teže progutati, ali nema razloga očajavati. Bez obzira na to što se sve to dogodilo u Gradskom vrtu i što je prilika za plasman u polufinale time bila izglednija. To samo govori kako Bjelica, unatoč tome što je s Osijekom dosad napravio odlične stvari, ima još posla oko dotjerivanja nekih detalja u igri.

Gorica nova prijetnja
Bio je to tek četvrti poraz bijelo-plavih u Bjeličinoj eri, u 24 susreta. I ni jedan od njih nije se dogodio s nekakvim "lijevim" momčadima. Osječane su pobjeđivali Basel, Gorica, Dinamo i sada Rijeka, a, osim s Goricom, sve su to bili tijesni porazi, u kojima je ishod lako mogao biti i obrnut. Naravno, ovaj peče jer je Osijek ostao bez prilike boriti se za jedan od dva domaća trofeja i jer mu je sada ostala teža zadaća pokušati do njega doći kroz prvenstvo. No Bjelica je od početka odbacivao imperativ osvajanja trofeja. Lako je o tome pričati, a koliko je to teško ostvariti kada je Osijek u pitanju, najbolje govori podatak o jednom jedinom osvojenom trofeju u klupskoj povijesti. To je također jedna od stvari koja se treba naučiti, a to je jako težak put. Zato poraz od Rijeke treba što prije gurnuti u arhivu. Igrači si ne smiju dopustiti da gotovo jedanko važan nedjeljni susret s Goricom dočekaju opterećeni onim što im se dogodilo protiv Rijeke.

- Nema odustajanja. Ostalo nam je prvenstvo pa se moramo odmah okrenuti nedjeljoj utakmici protiv Gorice. Energetski smo se dosta potrošili, no možemo se i hoćemo rekuperirati do nedjelje. Moramo dići glave jer u prvenstvu smo i dalje tu, u igri za naslov, pa se idemo boriti dalje - kaže Škorić.

Porazi, naravno, nikada nisu dobrodošli, ali ovaj protiv Rijeke mogao bi probuditi dodatni inat osječkoj momčadi za susret s Goricom. Osim toga, ima tu i nekih repova iz prvog dijela sezone, jer su Velikogoričani u posljednjem sudaru Osijeku nanijeli neugodno visok poraz.

- Ovdje smo imali dobro iskustvo s njima, u Velikoj Gorici loše, pokušat ćemo biti bolji od njih i pobijediti - poručio je Nenad Bjelica, trener bijelo-plavih.

Prave momčadi ne očajavaju zbog jednog poraza ili ispadanja, nego samo sa sebe otresu zemlju od pada i krenu dalje kao da se ništa nije dogodilo...

Dalibor Keler
Mile Škorić

kapetan NK Osijek

- Ne moramo govoriti koliko smo željeli ići dalje, zapravo, otići do kraja u Kupu. Nažalost, ispali smo, to je sport. Tužni smo i razočarani, ali moramo podignuti glave i ići dalje jer nas već u nedjelju očekuje nova teška utakmica protiv Gorice.
brzi zaborav
OSIJEK SAD ČEKA NOVI JAK IZAZOV - GORICA
Najčitanije iz rubrike