Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA O KANDIDATKNJI ZA VRHOVNI SUD

Malenica: Kod imenovanja moramo poštovati proceduru
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da kao stručnjakinju poštuje profesoricu Zlatu Đurđević, koju predsjednik Zoran Milanović navodno namjerava predložiti za predsjednicu Vrhovnog suda, ali i upozorio da se prilikom imenovanja mora poštovati procedura.


Ministar smatra da bi predsjednik Milanović, kako bi nekoga mogao predložiti, u najmanju ruku trebao obavijestiti Državno sudbeno vijeće (DSV) o tome da ne prihvaća ni jednog kandidata koji su se javili u prvom pozivu. Malenica očekuje i da će Ustavni sud u što kraćem roku ocijeniti ustavnost Zakona o sudovima, odnosno potvrditi ili odbaciti proceduru prema kojoj predsjednik odabire jednog od kandidata koji su se prijavili na javni poziv DSV-a. Na napomenu da su iz Ustavnog suda rekli kako čekaju Vladino očitovanje, Malenica je rekao da ne zna je li to došlo na Vladu, ali da će se o tome što prije očitovati kako bi novi predsjednik Vrhovnog suda bio izabran do 15. srpnja, kada istječe mandat Đuri Sessi.
Malenica je novinarima odgovorio da zakon ne predviđa izričito mogućnost raspisivanja novog poziva ako propadne prvi poziv, ali da bi DSV ponovno mogao raspisati javni poziv ako bi predsjednik RH obavijestio DSV da ne prihvaća ni jednog kandidata. H