Svijet
PREDSJEDNIK CRNE GORE:

Srbija nam radi isto što je radila Hrvatskoj
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u okviru Podgoričkog novinarskog foruma u intervjuu petorici novinara iz Banje Luke, Zagreba, Beograda, Sarajeva i Novog Sada govorio o upletanju Srbije u politička događanja u Crnoj Gori, ocijenivši kako Srbija u Crnoj Gori radi ono što je radila 90-ih prošlog stoljeća u Hrvatskoj te da su "odnosi između dvije države danas na najnižoj mogućoj razini".

"Srbija nevjerojatno uporno radi u korist svoje štete. Ne treba to dokazivati, akter sam političkog života već 30 godina (...). Nemam nikakve sumnje da i ova politika danas prema Crnoj Gori jest politika puštanja duha iz boce, duha mržnje", rekao je Đukanović, dodajući da ono što se iz Beograda radilo 90-ih prema Hrvatskoj, BiH, Kosovu..., to se danas radi prema Crnoj Gori.

"Govorio sam to mojim sugovornicima u Beogradu kada je to krenulo, u povodu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Govorio sam da se sjećam 90-ih, da su tada bili neki ljudi, čini mi se, ozbiljnijeg političkog kalibra od današnjeg. Tada su pustili duh mržnje iz boce i više ga nisu mogli kontrolirati. Danas se ista greška ponavlja, sije se mržnja prema Crnoj Gori i prema svemu što je crnogorsko. To će nepopravljivo pogoršati odnose između naše dvije države", kaže Đukanović. Govoreći o predstojećem popisu stanovništva, podsjetio je kako je prijašnja vlast razmišljala izostaviti pitanja o nacionalnosti. "Zaista zvuči nevjerojatno da je šefu jedne države od velikog nacionalnog interesa popis stanovništva u drugoj, susjednoj državi. Riječ je očigledno o namjeri da se rezultatima popisa dokazuje teza kako Crna Gora nije građanska država, već da je Crna Gora srpska država, da bi se onda s te platforme moglo dalje ići u realizaciju politike ‘srpskog svijeta‘", pojasnio je Milo Đukanović, dodajući kako je "nacionalno prebrojavanje važno za one politike koje nisu europske, već su nacionalističke i šovinističke" i taj "nacionalistički, šovinistički duh živi u uvjerenju kako su izgubili 90-ih jer im nisu bile naklonjene međunarodne okolnosti pa danas pokušavaju učiniti ono što nisu uspjeli tada". M.Flego
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike