Osijek
PROSTOR ZA ŠETNJU, REKREACIJU I UČENJE

Hrvatske će šume sagraditi Poučnu stazu pokraj Kopike
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Pokraj staze će biti dva vidikovca, nadstrešnica za odmor, panoi, klupe...

U četvrtak je svečano obilježen početak radova na uspostavi i uređenju Poučne staze Tvrđavica u šumici između pješačkog mosta i RC-a Copacabana. Riječ je o projektu Hrvatskih šuma u vrijednosti od 100 tisuća eura, koji se s 85 posto sufinancira iz Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020., odnosno novcem Europske unije, a ostatak od 15 posto dolazi iz proračuna Republike Hrvatske. Rok je završetka šest mjeseci od početka radova.

Autohtone vrste
Osijek će tako na lijevoj obali Drave, na prostoru ukupne površine 9,5 hektara, nakon što je 2013. godine zbog starosti uklonjena stara šuma, a nekadašnja trim-staza zarasla u korov i propala, dobiti uistinu lijep prostor za šetnju i rekreaciju. Uz pješačku stazu ukupne duljine 1124 metra nalazit će se dva vidikovca visine 7,7 metara, nadstrešnica površine 15 četvornih metara sa stolicama i stolovima, osam klupa, edukativni panoi i putokazi te koševi za otpad. Važno je reći da će staza biti sagrađena od prirodnih materijala, kamenog agregata i drvene sječke (strugotina kore i drveta).

Kako je rekao Vlado Jumić, voditelj Uprave osječke podružnice Hrvatskih šuma, osnovna je namjera i cilj projekta da sadašnje i buduće generacije dobiju krasan prostor u kojemu će moći uživati i baviti se sportom.

- Šuma je 2013. posječena, nažalost, uz negodovanje naših sugrađana, jer je bila ukras našeg grada. To nije dobro izgledalo, međutim, bilo je neizbježno zbog opasnosti za građane koju je činilo staro drveće. Odmah nakon sječe posađeno je 6000 sadnica domaćih vrsta, hrasta lužnjaka, poljskog jasena, divlje trešnje, bijele i crne topole te vrbe, a uklonjena je alohtona vrsta euroameričke topole. Nakon toga Hrvatske šume krenule su u projekt obnavljanja tog prostora kako bi se on što bolje prilagodio potrebama građana. Tražili smo rješenja, koja nisu bila jednostavna, morali smo ih uskladiti s gospodarskim planovima, jer to se područje nalazi u šumsko-gospodarskoj jedinici kojom gospodari Šumarija Darda i, naravno, pod zaštitom je ekološke mreže Natura 2000 i regionalnog pojasa Mura-Drava, tako da nije bilo jednostavno ishoditi ta rješenja, no ipak smo uspjeli i danas smo sretni što započinjmo radove nakon kojih će Osijek biti još ljepši i zanimljiviji - rekao je Vlado Jumić.

Modernije i kvalitetnije
Zadovoljstvo zbog početka radova na obnavljanju ovog prostora i novim sadržajima u kojima će moći uživati stanovnici Osijeka nije krio ni osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

- Sjećamo se 2013. godine, kada je započeo ovaj projekt i kada je šuma potpuno posječena, a bilo je to učinjeno zbog toga što sve na ovom svijetu, a živa bića pogotovo, ima svoj vijek trajanja. Životni je vijek tih stabala završio i ona su morala biti uklonjena, a šuma obnovljena novim stablima. Realizacijom ovog projekta dobit ćemo uistinu lijep prostor u kojemu će se moći uživati, rekreirati i učiti, građani će ponovno dobiti sve što je na neki način ondje i prije bilo, a sada će biti novo i modernije, kvalitetnije i bolje - kazao je župan Anušić.

Ivan Alilović
ulaganje
PROJEKT JE VRIJEDAN 100.000 EURA
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike