Kultura
U POVODU STOTE OBLJETNICE ROĐENJA SLAVNOG KRONIČARA

Smoje će dobiti će svoju spomen-sobu
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Miljenko Smoje, najpoznatiji kroničar Dalmacije, književnik, TV scenarist i novinar, za 100. obljetnicu rođenja dobit će spomen-sobu. U tijeku su pripreme, trebala bi se otvoriti za dvije godine u Žrnovnici u sklopu Gradske knjižnice Marka Marulića. Ni 50 godina od "Našeg malog mista" ne blijede uspomene na Smojine likove. Tako i na Bepinu koja se gledateljima uvukla u kožu vapeći Luiđiju da je odvede pred oltar. U Žrnovnici se s Lepom i vjenčao Smoje, i to na upravo njemu svojstven način.

- U Smojinu slučaju bilo je obratno, Smoje je htio, ali Lepa nije, jer su prethodno i jedan i drugi imali brak, i ona je rekla da je to suvišno. Dok je jedan radni dan nije prevario, došli su ovdje, mislila je da idu nešto raditi s matičarem, neki razgovor i tada ju je vjenčao - priča Feđa Klarić, fotoreporter, za HTV. Lažni intervju, a pravo vjenčanje odigralo se u Žrnovnici. Tu je i njihovo vječno počivalište, zato će u Žrnovnici biti i Smojina spomen soba.

- Umro je prije 25 godina. Uspjeli smo je sačuvati 1 naprema 1, onakvom kakva je bila kada je u njoj stvarao sve najbolje što je napravio u životu i čega se mi sjećamo, Malog, Velog mista, do 1. knjige za koju se malo zna jer je nema odavno kupiti - priča Klarić. T.K.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike