Tehno
TEST: LENOVO LEGION 5

Svestran i moćan prijenosnik koji će ispuniti sve zahtjeve
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Može se nositi s najnovijim igraćim naslovima, biti vam desna ruka u bilo kojem zadatku

Kupnja računala, odnosno prijenosnika, izuzetno je stresan zadatak. Uvijek to volimo naglasiti, jer ako ste i sami kupovali računalo, znate o čemu pričamo. Pri kupnji je potrebno razmotriti sve aspekte u kojem ćemo prijenosnik koristiti, jer većina korisnika jedan prijenosnik može koristiti za više zadataka. Od posla, zabave, igre, multimedije, surfanja.


Odabir prijenosnika još je teži, ako u obzir uzimamo njegovu težinu, vrijeme autonomije, a svakako i izgled. Što kada bismo vam rekli da na tržištu postoji prijenosnik koji u isto vrijeme može biti privlačan poslovni prijenosnik, a samo koji tren kasnije istinska igraća zvijer? Prijenosnik koji donosi decentnu masu, a pokreće ga izuzetno moćni hardver? To, a i mnogo više, donosi Lenovo Legion 5 kojeg smo testirali.

Pitoma zvijer

Lenovo Legion 5 nasljednik je modela Y540. Svojevrsnu revoluciju koju je pokrenuo Lenovo s modelom Legion Y530, dodatno rafinirao Y540, sada je do završnih detalja ispolirao Lenovo Legion 5. Ovaj prijenosnik deklarirani je igraći stroj za kojim će zasigurno čeznuti brojni gameri, međutim, za razliku od mnogih drugih igraćih strojeva, Lenovo Legion 5 donosi izuzetno privlačan, nenametljiv, decetan izgled koji nikako ne bismo povezali s moćnim igraćim strojem. Stavite li Lenovo Legion 5 pokraj strogo poslovnog računala, laik bi teško i primijetio neku razliku. No, krenimo redom. Lenovo Legion 5 izrađen je od plastike. Međutim, kvaliteta izrade, možemo to slobodno reći, dovedena je do savršenstva. Plastika je pod prstima ugodna, ostavlja premium osjećaj, spojevi su filigranski precizni, a uvijanja koja su karakteristična za plastiku ovdje nema. U pogledu kvalitete Lenovo je posegnuo za rješenjima iz svoje hvaljene i popularne ThinkPad serije poslovnih prijenosnika koji slove među najboljima u svim aspektima. Konfiguracija Lenovo Legion 5 serije ista je kao i na prethodim modelima. Svi su priključci mahom sa stražnje strane, ostavljajući prostor lijevo i desno od prijenosnika slobodnim. Na boku su tek po jedan USB sa svake strane, te audioizlaz s lijeve strane. Straga su smješteni mreža, tri USB-a, od kojih je jedan USB-C s podrškom prijenos vida (za priključak monitora), HDMI te napajanje. Oni uredni bit će presretni što konačno mogu lijepo organizirati kabele. S bokova pa na cijelu stražnju stranu vežu se golemi otvori za zrak, a koji će Lenovo Legion 5 držati hladnim i ono važno – tihim. Naime, zrak koji se povlači odozdo prolazi kroz masivne hladnjake te se ispuhuje na stražnjoj strani. Čak i pri većim opterećenjima Lenovo Legion 5 prihvatljivo je bučan, možemo reći i tih. Dok je donji dio prijenosnik crn, poklopac monitora te unutarnji dio oko tipkovnice u boji su titanija. Ovakva kombinacija djeluje privlačno, moderno i dizajnerski dotjeranije od, primjerice kompletno jednobojnog prijenosnika. Veliki touchpad izuzetno je precizan, a tipkanje na Lenovo Legion 5 jedno je od najboljih iskustava među prijenosnicima. Osvjetljenje tipkovnice izvedeno je u četiri zone pomoću OLED-a, a na taj način moguće je odabrati neograničen broj boja i konfiguracije pozadinskog svjetla. Masa prijenosnika je oko 2,3 kilograma, a dimenzije su kompaktne za jedan 15,6-inčni prijenosnik, što je super za one koji često nose prijenosnik sa sobom.

Po volji

Sad dolazimo do onog što brojni zaljubljenici čekaju – što je ispod „haube“? Naš testni Lenovo Legion 5 pokreće izuzetno moćna konfiguracija koju čini Intel Core i7 10750H takta 2,60 GHz (do 5 00GHz) uz 12 MB cache memorije. U suradnji s ovako moćnim procesorom tu je 16 GB DDR4 memorije na taktu od 2.933 MHz, a za pohranu je zadužen brzi NMVe SSD kapaciteta 512 GB. Za grafiku zadužena je moćna nVidia GeForce GTX 1660 Ti sa 6 GB vlastite memorije. Dijagonala zaslona je 15,6 inča, a donosi FHD (1.920 x 1.080) rezoluciju uz osvježavanje od 60Hz. Izuzetno je važno istaknuti 100 % sRGB pokrivenost boja za živopisan prikaz svih sadržaja. Ovakva konfiguracija definitivno može zadovoljiti gotovo sve korisnike. Od poslovnih, do onih koji traže igraći stroj. Lenovo Legion 5 posebno će biti cijenjen kod onih koji se bave stvaranjem sadržaja, gdje moćni procesor, memorija i grafička kartica pružaju snažne performanse. U pogledu autonomije Lenovo Legion 5 nudi mogućnost rada i više od četiri sata, što je za prijenosnik ovog kalibra izuzetno dobro. Jedini možebitni nedostatak je izostanak kamere. U Lenovu su procijenili kako ona nije često korištena te su se odlučili izbaciti je. S tim se čak i možemo složiti, jer je njezina ranija pozicija u donjoj zoni zaslona bila nepraktična. Za kraj ostaje cijena koja iznosi 11.299 kuna. Iako se možda čini mnogo, valja znati kako je ovako konfiguriran Lenovo Legion 5 jedan od moćnijih prijenosnika na tržištu, a s obzirom na konkurenciju, možemo čak reći i da je povoljan. Stoga, ako ste u potrazi za prijenosnikom koji vam može ispuniti sve zahtjeve - Lenovo Legion 5 dobiva naše tople preporuke.
Marin Režić
Izuzetno važno je istaknuti 100 % sRGB pokrivenost boja za živopisan prikaz svih sadržaja
Cijena za jedan od moćnijih prijenosnika na tržištu iznosi 11.299 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike