TvObzor
XAVIER KAWA-TOPOR DOBIT ĆE NA ANIMAFESTU NAGRADU ZA IZNIMAN DOPRINOS

Zanima me povezanost stvarnoga života i animacije
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Dao je izniman doprinos poznavanju, proučavanju i promicanju japanske animacije
HINA

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će kulturologu, filmologu te kritičaru i povjesničaru animacije Xavieru Kawa-Toporu.

Xavier Kawa-Topor svoje široko humanističko obrazovanje koristi za stvaranje veoma čvrstih temelja u proučavanju pokretnih slika, pri čemu animacija ima posebno mjesto. To se vidi i u njegovu osnivanju frankofone stručne platforme NEF Animation 2015. godine, kao i u raznovrsnom praktičnom radu na podržavanju suvremene i klasične animacije.

Japanska animacija
Svojim festivalskim i drugim programima, te u autorskim i uredničkim knjigama o stop animaciji, o cjelovečernjoj “Crvenoj kornjači” ili o povijesti animacije (nastalim samostalno ili u suradnji sa stručnjacima kao što su Phillipe Moins, Ilan Nguyen i Jean Rubak), Topor je dao izniman doprinos poznavanju, proučavanju i promicanju japanske animacije, odnosno umjetnika kao što su Hayao Miyazaki, Koji Yamamamura, Yamazaki Takashi ili Isao Takahati, a radio je i na boljem poznavanju remek-djela brojnih drugih autora, poput Ladislasa Starevitcha, Renéa Lalouxa ili Michaela Dudoka de Witta.

- Iznimno sam počašćen ovom nagradom Animafesta. To je prestižno priznanje koje dodjeljuje jedan od najvažnijih festivala na svijetu. To potvrđuje i vrijednost rada moje NEF animatorske platforme. Cilj nam je promocija animacije kao umjetnosti. Organiziramo rezidencije umjetnika, radionice i konferencije - rekao je Kawa-Topor za HRT.

Svi ti uspjesi, kao i članci i temati o animiranom filmu objavljeni u vodećim stručnim časopisima, kao što je Blink Blank (kojem je i osnivački član uredništva), predstavljaju nam Toporovo majstorstvo sinteze jednako kao i istraživački žar, individualnu kreativnost jednako kao i sposobnost timskog rada u promicanju animacije. Na tom tragu će govoriti i na Animafestu.

Pedagoški učinak
- Na svom predavanju u Zagrebu govorit ću o jednoj zanimljivoj temi koja se u ovom trenutku tiče svih nas. Zanima me povezanost stvarnoga života i animacije: kako nas animirani filmovi mogu potaknuti da razmislimo o svom odnosu prema biljnom i životinjskom svijetu - poručio je Kawa-Topor.

Prikazivanjem i analiziranjem animiranih filmova, često posebno misleći na specifičnosti mlade publike, Topor je postigao i golem pedagoški učinak, pomogavši pritom zapadnoj Europi i čitavoj svjetskoj zajednici ljubitelja animacije u definiranju kanona najvažnijih ostvarenja ove umjetnosti. Pritom nikada nije zaboravio ni prepoznavanje suvremenih vrijednosti, čime se istaknuo kao jedan od najvažnijih proučavatelja animacije u svijetu.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 7. lipnja 2021. Xavier Kawa-Topor bit će i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu “Animafest Scanner VIII 2021” koji će se održati od 8. do 9. lipnja u sklopu 31. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2021.

Prijave za ovogodišnji Animafestov Scanner traju do 15. ožujka, a svi filmski i medijski znanstvenici pozivaju se da predstave najnovija otkrića s područja animacije. Zasigurno će uz Topora zasjati i još poneko atraktivno ime.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

LANA DEL REY: CHEMTRAILS OVER THE COUNTRY CLUB (INTERSCOPE)

Čežnja za proljećem

Najčitanije iz rubrike