Novosti
SEKTORI POGOĐENI KRIZOM

Na potpore može računati manje djelatnosti
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u srijedu je smanjilo listu djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama potresa, pa ih za ožujak više neće moći koristiti financijske i djelatnosti osiguranja te kockanja i klađenja. Izmjene u odnosu na potporu za siječanj-veljaču SU I dodavanje suvlasnika i osnivača u ciljanu skupinu radnika te dokazivanje pada prihoda.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da je do sada država za siječanj za mjere za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove isplatila ukupno 550 milijuna kuna te da se još traži model obeštećenja za event industriju i putničke agencije. Naveo je i da je 510 milijuna kuna isplaćeno za očuvanje radnih mjesta te četrdesetak milijuna kuna za fiksne troškove. Aladrović smatra da će balans između ekonomskih i epidemioloških mjera pozitivno utjecati na tržište rada te iznosi da preliminarni podaci za kraj veljače ne pokazuju značajnija nepovoljna gibanja na tržištu rada. Očekuje da će se novim paketom mjera to i zadržati. Upitan ima li šanse da se mjere prošire na neke djelatnosti koje dosad nisu bile obuhvaćene, osobito pokriće fiksnih troškova, kazao je da je Vlada svjesna kako postoje određene djelatnosti kojima trenutačni intenzitet potpora nije najadekvatniji, a to su prije svega event industrija i putničke agencije. One su uključene u mjere za očuvanje radnih mjesta, no u mjere za fiksne troškove nisu. Vezano uz event industriju, naveo je da se razgovaralo s ministricom kulture i cehovskim udruženjima te da se traže rješenja kako pronaći modele obeštećenja za te sektore.

Upitan za komentar situacije u Brodotrogiru, gdje je Fina zatražila stečaj, rekao je da je to privatna kompanija i da se, prema njegovim informacijama, traže rješenja. "Agencija za osiguranje radničkih potraživanja uključena je u proces i sve što zakonski bude nužno ispoštovat ćemo", zaključio je. H
Najčitanije iz rubrike