Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Najviše se novca, čak 1,5 milijuna kuna, planira potrošiti za svježe voće i povrće, nakon čega slijede mlijeko i svježe meso
Upravno je vijeće Dječjeg vrtića Osijek objavilo plan nabave uoči otvaranja postupka javne nabave hrane za gradske vrtiće za razdoblje od dvije godine. Procijenjena vrijednost hrane koju tijekom 24 mjeseca pojede približno 3000 mališana u vrtićima i jaslicama iznosi 5.773.000 kuna bez PDV-a.
Za 5,8 milijuna kn
Prema raspoloživim troškovnicima, najviše se novca, čak 1,5 milijuna kuna, planira potrošiti za nabavu svježeg voća i povrća, slijede mlijeko i mliječni proizvodi u vrijednosti od 950 tisuća kuna, a treća top-namirnica koju konzumiraju osječki vrtićarci je svježe meso, a u dvogodišnjem razdoblju u vrtićima pojede ga se u vrijednosti od 700 tisuća kuna. No svakako se, s obzirom na pojedinačnu cijenu pojedinih namirnica, sa sigurnošću može reći kako se u gradskim vrtićima ipak pojede najviše kruha i krušnih proizvoda - u vrijednosti od 400 tisuća kuna tijekom dvije godine, od čega najviše sam kruh, čak 105.000 komada od 700 grama bijelog i 25.000 komada raženog, a koji se dobavljači obvezuju vrtićima isporučiti narezane i zapakirane.
Plan nabave upućuje i kako se nezanemariv dio obroka djeci servira iz konzervi, u vrijednosti od 445 tisuća kuna. Na konzervirano se povrće tako potroši tijekom 24 mjeseca 200 tisuća kuna, na meso 220 tisuća kuna, a na ribu iz konzerve 25 tisuća kuna.
Uz ribu iz konzerve, za vrtićarce se nabavlja i zamrznuta riba u vrijednosti od 150 tisuća kuna, što ukupno čini investiciju od 175 tisuća kuna za tu zdravu namirnicu čija se konzumacija preporučuje tri puta tjedno. Za usporedbu, ukupno za sve mesne proizvode na tanjurima djece Dječji vrtić Osijek u dvije godine izdvoji približno 1.370.000 kuna.
"Vječni" margarin
Uz to, projekcija je da će osječki vrtićarci u gradskim vrtićima tijekom iduće dvije godine u obrocima konzumirati durum tjestenine u vrijednosti do 120 tisuća kuna, ulja u vrijednosti do 100 tisuća kuna, jaja za 80 tisuća kuna te margarina za 75 tisuća kuna.
Plan nabave obuhvaća 16 troškovnika/grupa namirnica: povrće i voće I. klase, zamrznuto povrće, konzervirano povrće, kruh i krušni proizvodi, tjestenina durum, mlijeko i mliječni proizvodi, polutvrdi sir, ulje, margarin, svježe meso, perad, konzervirani i pripremljeni proizvodi od mesa, zamrznuta riba, riba u konzervi, jaja i u posljednjoj razni prehrambeni proizvodi. Pregledom troškovnika kao zanimljivost ističe se kako u dvije godine djeca popiju 75.000 litara mlijeka i 35.000 litara jogurta. Pojedu 23.500 kilograma piletine, 4700 kilograma ribe (oslić i tuna), 17.500 kilograma tjestenine, 95.000 jaja. U dvije godine nabavi se i pojede također 69.000 kilograma jabuka, 60.000 kilograma krumpira, 40.000 kilograma naranči, 32.000 kilograma banana, 13.000 kilograma kupusa, 12.000 kilograma mrkve i 5500 kilograma graha. Kad su masnoće u pitanju, za kuhanje se najviše troši suncokretovo ulje - 9000 litra i palmino - 2000 litara tijekom dvije godine, a najmanje maslinovo ulje - samo 50 litara. Margarina u dvogodišnjem razdoblju djeca pojedu 4000 kilograma.
Gradskim vrtićima ponuđena roba mora prema kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti odgovarati svim važećim propisima Republike Hrvatske te u trenutku dostave ne smije biti pri isteku roka. Svi dobavljači hrane za gradske vrtiće moraju priložiti dokaze da imaju uveden sustav HACCP, u skladu s Pravilnikom o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, prema Zakonu o hrani i Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu. Uz navedeno, najmanje dva puta godišnje dobavljači moraju predočiti dokaze da su proizvodi koje dostavljaju zdravstveno ispravni.
Ivana Solar