Kultura
SERIJAL “VUČEDOLSKE TAJNE”

Producent Dragaš spojio je Hollywood i Vukovar
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Autor je glazbe za trailere hollywoodskih hitova, a njegova glazba pojavljuje se i u “Game of Thrones”, “Spiderman”...

Kad je prvi put objavljena vijest da se u Vukovaru snima serijal pod nazivom "Vučedol secrets/Vučedolske tajne“, koji je ponajprije namijenjen inozemnom tržištu, mnogi su, uz neizbježno odmahivanje rukom, komentirali kako je riječ o nečemu neizvodivom.

Netflix ili History
No, prvi dio serijala ("Prapovijesna noć Venere i Marsa“), pokupio je nagrade na festivalima, čime je i praktično dokazano kako iza projekta stoji ozbiljna, stručna i kvalitetna ekipa koja će zacrtani cilj i postići. Nedavno smo izvijestili kako je, nakon snimanja drugoga dijela ("Vučedolska jarebica“), u završnoj fazi snimanje trećega filma - "Night sky/Noćno nebo“, koji govori o važnosti astronomije za drevne Vučedolce. Redatelj serijala Darko Puharić potvrdio nam je kako će ove godine dovršiti i četvrtu od pet planiranih epizoda, a potom slijedi plasiranje cijeloga serijala na tržište.

Prošloga je tjedna kao bomba odjeknula vijest da je ekipa koja radi na serijalu dobila novoga člana, čovjeka čiji je rad doslovce prepoznat u filmskoj industriji diljem svijeta. Produkciju je preuzeo Goran Dragaš, autor glazbe za brojne filmske najave i trostruki dobitnik nagrade Zlatni trailer. Dragaš kroz svoju tvrtku InfraSound Trailer Music prodaje glazbu poznatim filmskim produkcijskim tvrtkama poput Paramounta, Warner Brosa i Foxa. Autor je glazbe za trailere velikih hollywoodskih filmova, njegova se glazba pojavljuje i u "Game of Thrones", "Spiderman", "Pacific Rim 2" te više od sto hollywoodskih filmova.

Ono što je mnogima nepoznato jest to da Dragaš živi i sklada - u Vukovaru.

Govoreći o velikom pojačanju u već uspješnom timu, Darko Puharić ispričao je za Glas Slavonije kako su prvi kontakt ostvarili prije godinu i pol dana.

- Kad čovjek postigne takve rezultate želja je bar upoznati ga, dok je suradnja druga razina, koju smo uspjeli ostvariti. Od početka smo serijal radili na engleskom jeziku, jer je namijenjen za inozemno tržište. Goran je prepoznao priču i važnost Vučedola i Vukovara, i ne dvojim kako će buduća suradnja dvije vukovarske produkcije donijeti rezultate - rekao je Puharić.

Savršen grad
Pojasnio je kako su u tijeku pregovori s inozemnim distribucijskim kućama, a jedna će od njih nakon potpisivanja ugovora plasirati serijal prema poznatim kanalima poput Netflixa ili Historyja.

Goran Dragaš istaknuo je zadovoljstvo što u Vukovaru ima ljudi koji se uspješno bave velikim filmskim projektima. Nakon što se bolje upoznao sa sadržajem serijala i načinom njegova snimanja suglasio se s ocjenom kako ga treba plasirati izvan Hrvatske.

- Vučedolska je kultura duboko utkana u sam Vukovar, međutim nije toliko eksponirana, i mislim da bi takav sadržaj strancima bio zanimljiv za pogledati. Kako sam iz Vukovara, u cilju mi je i promovirati ga što više. Siguran sam kako Vukovar ima mnogo više za ponuditi od onoga što se najčešće piše u medijima - naglasio je Dragaš.

Na upit zašto se, uz sav uspjeh na svjetskoj filmskoj sceni, odlučio ostati u Vukovaru, odgovorio je kako u vremenu u kojem živimo i u kojemu smo povezani preko interneta, zapravo i nije toliko bitno gdje se tko nalazi.

- Ovdje sam se rodio i odrastao. Meni je ovaj grad savršen u svakom pogledu, želim ga u umjetničkom smislu promovirati diljem svijeta, i sve češće nailazim na ljude iz ovoga grada koji stvaraju prava mala čuda, no do sada nisu dobili priliku prikazati ih izvan Hrvatske. Ako već mogu pomoći; imam ime, neke uspjehe iza sebe i kontakte, ne vidim zašto ne bih pomogao ljudima - poručio je Goran.

Prema njegovim riječima, predrasuda je da se u Hrvatskoj može uspjeti samo radom u velikim gradovima, posebice Zagrebu, jer, kako je istaknuo, posljednjih se godina pokazalo kako je Vukovar grad umjetnosti i ima više velikih projekata kojih se ni Zagreb ne bi postidio. Goranova tvrtka InfraSound otvorena je prije tri godine u Vukovaru, a prije toga radio je za brojne uspješne američke tvrtke. Dragaš je naveo kako za njegovu tvrtku trenutačno radi više od 60 kompozitora iz svih dijelova svijeta te nekolicina iz Hrvatske.

Dragana Korpoš
ANGAŽIRAN I POZNATI AMERIČKI GLUMAC!
- Novost je što smo angažirali i jednoga poznatog američkog glumca. Snimanje počinje idućeg mjeseca. Njegovo ćemo ime objaviti na premijeri druge epizode u travnju, u Vukovaru, i nadam se kako će nam tada epidemiološke prilike dopustiti organizaciju velike filmske večeri kojoj će moći nazočiti nemali broj posjetitelja - otkrio nam je Dragaš, između ostaloga, za Glas Slavonije.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike