Crna kronika
KONAČNO NAKON MJESECI ODGODA

Tek je iz osmog pokušaja na osječkom sudu počelo drugo suđenje Zdravku Mamiću
Objavljeno 3. ožujka, 2021.

Iako poznata poslovica poručuje treća sreća, kod Zdravka Mamića to ne vrijedi. Suđenje u drugom postupku koji se vodi na Županijskom sudu Osijek konačno je počelo iz osmog pokušaja. Čitanje optužnice trajalo je više od dva sata, a Zoran Mamić kratko je tužitelju Svenu Miškoviću, kada je završio s dugotrajnim čitanjem, rekao: "Čestitam." Iako tijekom čitanja optužnice optuženi moraju stajati pred sudskim vijećem, sudac Davor Mitrović im je u jednom trenutku rekao da mogu sjesti.


- Ne smatram se krivim - izjavili su svi optuženi. Zdravku Mamiću sudi se u odsutnosti jer je prije izricanja prve presude, kojom je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, otišao u Bosnu i Hercegovinu. Na samom početku bilo je naznaka da bi se i ovo ročište moglo odgoditi. Naime, Ksenija Vržina, odvjetnica optuženog Nikkyja Antuna Vuksana, nije se pojavila na suđenju, već je sudu javila da je privremeno nesposobna za rad, a dostavila je potrebnu medicinsku dokumentaciju. Odmah je reagiralo tužiteljstvo koje je, računajući na to da će se zatražiti nova odgoda suđenja, zatražilo da se postupak protiv Vuksana razdvoji. To je sud i prihvatio unatoč protivljenju branitelja drugih optuženika.


Zoran Mamić nije htio reći kolika su mu mjesečna primanja te je rekao: "Ako ne moram, neću!", a sudac mu je odgovorio da ne mora, a sud će to lako nabaviti. Za Marija Mamića utvrđeno je kako mu je adresa prebivališta u Ljubuškom, a u Hrvatskoj nema ni prebivalište ni boravište. Ima državljanstvo i Hrvatske i BiH.


Hrvoje Krivić, osječki odvjetnik koji po službenoj dužnosti zastupa Zdravka Mamića, predložio je sudu da se rasprava odgodi jer Mamić odbija svaku komunikaciju s njim pa mu je teško očitovati se o dokazima. Ivan Stanić, odvjetnik Marija Mamića, osvrnuo se na, prema njegovu mišljenju, sporno delegiranje postupka sa zagrebačkog na osječki sudi i tražio izdvajanje dokaza iz optužnice kao nezakonite. Sudsko vijeće odgodilo je sljedeće rasprave za 23. ožujka te 14. i 15. travnja.


Zdravku Mamiću sudi se po tzv. drugoj i trećoj optužnici. Uskok po drugoj optužnici, koja ima gotovo 700 stranica, tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. u zločinačko udruženje organizirao svog brata Zorana Mamića, sadašnjeg trenera Dinama, sina Marija Mamića, bivšeg trenera Dinama Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Arthura Vuksana. Ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, izvukli su iz njega 144 milijuna kuna preko off shore tvrtki. Među transferima su i oni Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača, Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja... Novac su podijelili između sebe, a Dinamo je, uza sve navedeno, neosnovano obvezan na plaćanje dodatnih 55,8 milijuna kuna. Drugom optužnicom Zdravka Mamića tereti se da je, od 2002. do 2007. godine, iz Dinama izvukao 16,7 milijuna kuna. S.Lacić

Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike