Svijet
POGLED U ZVIJEZDE

Europa ulaže u svemirske tehnologije, traži astronaute
Objavljeno 3. ožujka, 2021.

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je kako je u potrazi za astronautima, a pri izboru kandidata usredotočit će se na raznolikost. U potrazi su za četiri do šest astronauta koje će zaposliti za stalno i raspoređivati ih u svemirske misije. Svemirska agencija također traži do 20 astronauta i astronautkinja koji će biti rezerve i koji bi mogli biti izabrani za određene misije. ESA posebice apelira na žene da se prijave. Žele uključiti i astronauta s tjelesnim poteškoćama u rezervu, kroz program "Parastronaut".


"Vrijeme je da potražimo nove astronaute, i siguran sam da ćemo pronaći najbolje", rekao je Jan Woerner, direktor ESA-e. Rok za prijavu je 28. svibnja. Kandidati će morati proći šest faza selekcijskog postupka koji bi trebao završiti u listopadu 2022. godine. Kandidati trebaju imati titulu magistra znanosti, ili medicine te nekoliko godina profesionalnog iskustva.


Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF) nedavno su najavili i ulaganje u svemirski sektor u iznosu od 300 milijuna eura, od čega sto milijuna eura iz proračuna EU-a, čime se podupiru revolucionarne inovacije u industriji. Sudjelovanje EIF-a podupire Europski fond za strateška ulaganja kroz "Plan ulaganja za Europu". Ovo ulaganje odnosi se na dva fonda usmjerena na svemirske tehnologije - Orbital Ventures i Primo Space - u sklopu prvog projekta u svemirskom sektoru koji podupire EU.


Orbital Ventures, paneuropski fond za početno financiranje, usmjeren je na svemirske tehnologije, uključujući tzv. uzlazne (komunikacije, kriptografija, pohrana i obrada podataka, geolokacija, promatranje Zemlje), i silazne (svemirska oprema, materijali, elektronika, robotika, rakete, sateliti) sektore.


Primo Space je prvi talijanski ulagač u svemirske tehnologije u ranoj fazi. Ujedno i prvi je fond koji je EIF odabrao u okviru ovog pilot-projekta. Ulažu u projekte ili poduzeća za provjeru koncepta, početna financiranja i rane faze te će poticati komercijalizaciju revolucionarnih inovacija u svemirskoj industriji u Europi. Zanimljivo je kako je i talijanska nacionalna svemirska agencija njihov udjeličar.


"Poticanje konkurentnosti u svemirskoj industriji ključan je element oporavka sektora. Snažno pozdravljam ulaganje u mala i srednje velika poduzeća u području svemirske tehnologije koje nas približava cilju digitalne tranzicije. Time se podupire razvoj europskih novoosnovanih poduzeća i pokazuje da europska svemirska poduzeća napreduju", izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište Europske komisije.


Ulaganja u Orbital Ventures i Primo Space svjedoče o razvoju europskog svemirskog sektora i pokazuju predanost pružanju potpore poduzećima koja rade na revolucionarnim idejama i tehnologijama, stava je Mariya Gabriel, povjerenica EK-a za istraživanje, inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade. "Tim će se transakcijama u sklopu pilot-inicijative fonda vlasničkog kapitala za svemir u okviru instrumenta InnovFin pridonijeti jačanju privatnog vlasničkog kapitala za inovativne male i srednje tvrtke te novoosnovana poduzeća u svemirskom sektoru", rekla je Gabriel.


Ranije su Europska investicijska banka i Europska agencija za globalni satelitski navigacijski sustav potpisali sporazum o suradnji na podupiranju ulaganja u europsko svemirsko gospodarstvo usluga. Zajednički cilj je stvaranje visokokvalificiranih radnih mjesta u EU-u i poboljšanje svakodnevnog života Europljana podržavanjem inovativnih tvrtki i ubrzavanjem razvoja novih aplikacija koje koriste europske globalne satelitske navigacijske sustave i podatke promatranja zemlje.
Europska komisija predstavila je i Akcijski plan za postizanje sinergije između civilne, obrambene i svemirske industrije kako bi dodatno povećala tehnološke prednosti Europe i poduprla njezinu industrijsku bazu.


Dario Kuštro
Kandidati za astronaute morat će proći šest faza selekcijskog postupka
Najčitanije iz rubrike