Sport
BITKA ZA POLUFINALE HRVATSKOG KUPA

Trener Osijeka očekuje neka iznenađenja, ali i pobjedu nad Rijekom
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Ne znamo točno što nam sprema Rijeka s novim trenerom, pa se zato trebamo fokusirati na sebe i na svoju igru - kaže Bjelica

Nakon više od dvije godine nogometaši Osijeka imat će priliku odigrati utakmicu hrvatskog Kupa na svome stadionu. Nažalost, s obzirom na epidemiološke prilike morat će je odraditi bez pomoći svojih navijača, a u Gradski vrt, u okviru četvrtfinala Kupa, stiže Rijeka.


Riječani su na osječkom stadionu gostovali prije deset dana kada su ih bijelo-plavi nadigrali i pobijedili u prvenstvenom susretu, ali ovaj put okolnosti će biti ponešto drugačije.

Fokus na sebe

Rijeka stiže s novim trenerom Goranom Tomićem, pa je priprema tog susreta bila novi izazov za trenera bijelo-plavih Nenada Bjelicu. Priznao je kako nema jasnu predodžbu što će Rijeci donijeti promjena na klupi.


- Postoje određene nepoznanice s obzirom na promjenu trenera u Rijeci. Iskustva s novim trenerima su razna, postoji mogućnost da donesu novu energiju u momčad i neke svoje ideje. No, momčad je ista, znamo što i koliko mogu igrači Rijeke, pa sad ostaje samo vidjeti hoće li i što Goran Tomić mijenjati u sustavu igre. U Lokomotivi je najčešće koristio nešto drugačije formacije od onih na koje smo Rijeku navikli gledati, dok je njihov trener bio Simon Rožman. Mogu nas iznenaditi, to je sigurno, a više ćemo znati o tome tek kad dođe službeni zapisnik utakmice. Igramo protiv dobrog suparnika koji ima dobrog trenera, ali kao i uvijek trebamo više računa voditi o sebi i svojoj igri. Ako budemo na top razini, polufinale Kupa nam ne bi smjelo izmaknuti - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.


Igra se jedna utakmica, pa će njezin karakter biti ponešto drugačiji u odnosu na prvenstvene dvoboje. Ako želi nastaviti svoj put u hrvatskom Kupu Osijek danas nema pravo na krivi korak.


- Nemamo mi pravo na krivi korak ni u prvenstvu, pa se s te strane neće mnogo toga promijeniti. Mi smo u dobrom trenutku. Nakon preokreta i pobjede u Varaždinu momčad je puna samopouzdanja, što bi nam moralo pomoći na putu prema plasmanu u polufinale Kupa - smatra trener bijelo-plavih.


Prošle sezone Osijek je zaustavljen baš od Rijeke u polufinalu na Rujevici, u onoj ozloglašenoj utakmici koju je upropastio sudac Igor Pajač. No, vraćati se u prošlost i paliti se na nekakve osvete nema smisla. Osijek na terenu treba pokazati kako je u ovom trenutku u boljoj formi.
Opet iznenađenje?

U nedavnoj prvenstvenoj utakmici s Rijekom Bjelica je iznenadio postavivši tri stopera od prve minute. U međuvremenu dobio je neke nove opcije koje su mu se ukazale u velikom preokretu i pobjedi u Varaždinu. U drugom dijelu tog susreta upario je Miereza i Santinija, a njih dvojica su zablistali, pa je legitimno pitanje hoće li na isti način krenuti protiv Rijeke.


- Strpite se malo. Ne znamo što oni nama spremaju, pa zašto bismo mi njima otkrivali karte. Možda ih opet uspijemo iznenaditi. Naša je momčad sposobna prilagoditi se raznim sustavima uoči, pa i za vrijeme utakmice. To smo već dosta puta pokazali. Ponekad ih mijenjamo zbog suparnika, ponekad zbog igrača s kojima raspolažemo, a ima situacija u kojima rezultat diktira takve odluke. U svakom slučaju dobro je znati kako smo se spremni prilagoditi raznim formacijama, iako smatram kako one ne pobjeđuju utakmice. Sustav je nevažan ako momčad pruži svoj maksimum, a upravo će nam to biti potrebno ako želimo izboriti plasman u polufinale. Kup je natjecanje u kojem je samo jedna stvar važna, a to je prolaz u sljedeću rundu. Sve ćemo podrediti tom cilju - zaključio je Bjelica.
Iako trener nikada o tome ne želi pričati, moguća je i poneka promjena u momčadi. Prije svih na bočnim pozicijama, jer Igor Silva u posljednje vrijeme nije u nekoj nezaboravnoj formi, pa se lako može dogoditi da Miloš ode na desnog, a Jurčević uđe na poziciju lijevog beka. Ostale eventualne kadrovske novosti ovisit će o izboru taktike...


Dalibor Keler
 PET SUDARA U KUPU

Bit će ovo peti okršaj Osijeka i Rijeke u hrvatskom Kupu. Triput su se dosad susretali u četvrtfinalu, dvaput je uspješniji bio Osijek, a jednom Rijeka, a dvaput se dvoboj dogodio u polufinalu i oba su puta uspješniji bili Riječani. Zadnji put bijelo-plavi su Rijeku eliminirali prije devet godina u sezoni 2011./12., kada su bili bolji u oba susreta. Bilo je to također četvrtfinale, a te godine Osijek je igrao u finalu u kojem je poražen od Dinama.
Najčitanije iz rubrike