Novosti
PORUKA UZ DAN INŽENJERA

Ključno je preventivno djelovanje protiv potresa
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Hrvatska inženjerska struka još je jednom, ovaj put, nažalost, u potresima pogođenoj Hrvatskoj, pokazala svoju važnost, stručnost i spremnost da reagira na pouzdan i profesionalan način dokazavši da su inženjeri, ako se na adekvatan način koriste njihova znanja, čuvari sigurnosti društva danas i graditelji njegove budućnosti sutra - naglasio je Zdravko Jurčec, predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS), na tradicionalnom Danu HIS-a.

Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta, upoznao je prisutne da je taj fakultet osnovao Centar za potresno inženjerstvo te da uskoro organiziraju međunarodnu konferenciju s tom temom, za koju su pristigla 184 rada iz 29 zemalja. Darko Horvat, ministar graditeljstva, istaknuo je da možemo biti spokojni jer imamo stručne kapacitete za obnovu Hrvatske te da mu je želja stvoriti uvjete za povratak domaćih dokazanih inženjera trenutačno zaposlenih u inozemstvu.

"Potresi su ugrozili život građana i napravili veliku štetu na građevinskom fondu, pokazujući i dajući specifičnu težinu ulozi projektanata konstrukcija, odnosno konstruktora, tj. statičara", istaknuli su Josip Atalić, Mario Uroš i Marta Šavor Novak s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. "Nažalost, taj je dio građevinske struke", nastavili su, "već neko vrijeme zanemarivan, odnosno pao je u drugi plan i u stručnim krugovima i na sveučilištima. Potres je razotkrio brojne probleme i dao ovom dijelu struke novu perspektivu, a posebice razinu odgovornosti za život ljudi. To je posebice došlo do izražaja prilikom brzih pregleda oštećenja i uporabljivosti građevina, kad su statičari već nakon nekoliko sati nakon potresa bili na terenu, pokušavajući odgovorno savjetovati sugrađane o njihovoj sigurnosti i aktivnostima koje je potrebno provesti. Slijedi dugotrajan proces obnove. Ključno je osvijestiti građanstvu ovu problematiku i prikladno preventivno djelovati." V.Tešija
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?