Novosti
SVE JE VEĆE ZANIMANJE ZA CIJEPLJENJE

Krenula digitalna platforma, stiglo više od 8000 prijava
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Prijave moguće na cijepise.zdravlje.hr, pozivom na 0800 0011 ili svom liječniku

Hrvatski građani od 1. ožujka mogu se za cijepljenje prijaviti preko digitalne platforme. Kako je priopćilo Ministarstvo zdravstva, sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 je pokrenut, a osim mogućnosti prijave svojim liječnicima obiteljske medicine građanima je dostupna i prijava preko cijepise.zdravlje.hr ili pozivom na besplatni broj 0800 0011.

Prijave liječnicima
Na cijepljenje se preko internetske stranice mogu prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj, a njihove prijave bit će zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu. Dosad je u taj sustav stiglo više od osam tisuća prijava građana.

"Kao i dosad, građanima s kroničnim bolestima preporučujemo da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja. Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine, koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili uz pomoć mobilnih timova, a za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje će biti organizirano u tim ustanovama, kao i do sada", ističe Ministarstvo zdravstva.

Nakon zaprimanja prijave građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti na svoju e-adresu, SMS-om ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe dobi. Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje, navodi Ministarstvo zdravstva te ističe kako će se, ovisno o dostupnim količinama cjepiva, sustav nadograđivati i prilagođavati potrebama građana i zdravstvenih djelatnika.

"Drago mi je što smo pokrenuli ovaj sustav, koji omogućuje svim hrvatskim građanima prijavljivanje za cijepljenje na jedan od njima najprihvatljivijih načina, od najave svojem obiteljskom liječniku, preko internetske stranice ili telefonskim pozivom", istaknuo je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš te dodao: "Naš je cilj, uz punu suradnju i doprinos svih dionika zdravstvenog sustava, što prije dosegnuti željenu razinu procijepljenosti pučanstva, koja nam omogućava da se polako vraćamo uobičajenim životnim i radnim uvjetima. Ovaj sustav omogućava nam da u svakom trenutku imamo pregled stanja cijepljenja, od broja zainteresiranih do naručenih za cijepljenje."

Više novooboljelih
Ministarstvo zdravstva ističe i kako su s načinom funkcioniranja i korištenja sustava prijava i naručivanja građana za cijepljenje protiv COVID-19 upoznati predstavnici udruga liječnika obiteljske medicine te predstavnici županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji svi imaju jako važne uloge u organizaciji i provođenju cijepljenja na područjima svojeg djelovanja. "Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao glavni nositelj programa cijepljenja, i Ministarstvo zdravstva i nadalje će o svim važnim informacijama upoznavati hrvatsku javnost i zdravstvene djelatnike. To će činiti preko svih mrežnih stranica i javnih glasila, a u županijskim zavodima za javno zdravstvo građanima će biti na raspolaganju pozivni centri preko kojih će se besplatnim pozivom moći dobivati sve informacije o cjepivima i cijepljenju", navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Prijavljivanje za cijepljenje bit će bitno kada počne treća faza cijepljenja, odnosno kada stignu veće količine cjepiva i počne masovno cijepljenje svih građana.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najavio je da će do kraja tjedna u Hrvatsku stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva i 7200 doza AstraZenecina.

Ukupno je u Hrvatsku do kraja veljače stiglo 315.870 doza - 179.000 Pfizerova cjepiva, 103.200 AstraZenece i 33.600 Moderne. “Do kraja ožujka očekujemo još 426.657 doza svih triju vrsta cjepiva, pa bi do tada ukupno bilo isporučeno 742.527 doza”, rekao je Capak. On je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite upozorio da smo proteklog tjedna u odnosu prema prethodnom imali porast novooboljelih za 32,9 posto.

Dijana Pavlović/H
DVA SLUČAJA NJUJORŠKOG SOJA
U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 60 slučajeva britanskog soja koronavirusa, tri slučaja južnoafričkog soja i dva slučaja njujorškog soja, o kojem zasad ne znamo puno, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Tri osobe s južnoafričkim sojem bile su na izletu u Zanzibaru. “Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca, one su završile u karanteni i nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, prije završetka izleta došla je kući”, kazao je Capak. Dodao je kako sve osobe koje u Hrvatsku dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Rekao je i kako se karantena ponovno produžuje na 14 dana, jer razlozi za njezino skraćivanje na deset dana više ne postoje - tada je bio velik broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, a pojavile su se opasne varijante virusa koje se brže šire. “Mjera izolacije za bolesne će ostati deset dana jer sve više ima dokaza u literaturi da osoba nakon desetog dana nije zarazna”, rekao je Capak.
ZAKON O DIGITALNOJ PROPUSNICI
Europska komisija ovoga će mjeseca predložiti zakon o digitalnoj zelenoj propusnici, koja će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Te propusnice bit će dokaz da je osoba cijepljena, sadržavat će rezultate testiranja za osobe koje nisu imale pristup cjepivu te informacije o oporavku od COVID-a. Pritom će biti poštovane odredbe o zaštiti i sigurnosti privatnih podataka, dodala je. “Digitalna zelena propusnica trebala bi Europljanima olakšati život. Cilj je postupno im omogućiti da se sigurno kreću unutar Europske unije ili izvan nje zbog poslovnih ili turističkih razloga”, istaknula je von der Leyen. Da bi zakon o digitalnoj zelenoj propusnici stupio na snagu, trebat će još najmanje tri mjeseca, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer. Prije nego što se to dogodi, trebat će pronaći odgovore na neka važna pitanja, poput onoga može li cijepljena osoba biti prenositelj virusa. Također će trebati osigurati da ne bude diskriminacije osoba koje nisu imale priliku cijepiti se.
Možda ste propustili...