Svijet
PRAZNIK OBILJEŽEN U FEDERACIJI BIH, ZA RS ON JE NEZAKONIT

Podjele u BiH za Dan nezavisnosti
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
U Bosni i Hercegovini 1. ožujka obilježen je kao Dan nezavisnosti, no taj je dan ponovo bio praznik samo u Federaciji BiH, jer su ga u Republici Srpskoj tretirali nezakonitim i nepostojećim. "Žrtve smo politike koja je odlučila jačati entitet slabeći državu, no učinit ćemo sve da se te blokade uklone i BiH krene k ispravnom putu", kazao je u Sarajevu Bakir Izetbegović, predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH. Izetbegović je uvjeren kako će doći vrijeme u kojemu će svi koji u njoj žive voljeti svoju zemlju i cijeniti njezinu neovisnost.

I predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ BiH) kazao je da je taj datum važan. "Na žalost, nužno je još dogovora i kompromisa da BiH bude država u kojoj će svaki konstitutivni narod i svaki građanin moći ostvarivati prava koja im pripadaju", rekao je.

Čestitali su i iz američkog veleposlanstva, dodavši da SAD ostaje posvećen snažnom partnerstvu i prijateljstvu s BiH i njezinim građanima te podržavanju njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Na to podsjeća i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je 1992. svojim autoritetom pozivao Hrvate na referendum. Unatoč agresivnoj kampanji SDS-a, predvođenoj Radovanom Karadžićem, koja je bosanske Srbe pozvala na bojkot, referendum je u cijelosti uspio. Na temelju tih rezultata, EZ je priznao BiH 6. travnja 1992., a u svibnju je BiH postala članicom UN-a.

Vlasti u RS-u uporno odbijaju priznati 1. ožujka kao praznik tvrdeći kako je referendum zapravo doveo do rata. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako u RS-u nikada neće slaviti 1. ožujka. "BiH je za nas neprijateljska. Kada mi spomenete BiH, mislim da neki neprijatelj juriša i hoće opet nešto oduzeti RS-u", ističe Dodik.

No u nekim dijelovima RS praznik je ipak proslavljen, pa je tako bilo u mjestu Kozarac, pokraj Prijedora, u koji se vratio velik broj prognanih Bošnjaka. Oni su na svojim kućama i ulicama istaknuli zastave BiH.
H
VIŠE OD 60 % STANOVNIKA BiH BILO ZA
BiH je postala međunarodno priznata država nakon što se većina njezinih građana, na referendumu održanom 28. veljače i 1. ožujka 1992., izjasnila za uspostavu “suverene i nezavisne BiH, države ravnopravnih građana i naroda, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”. Referendum je organiziran na zahtjev tadašnje Europske zajednice, koja je to postavila kao uvjet za priznavanje samostalne BiH, a odgovor “za” zaokružilo je nešto više od dva milijuna građana, odnosno više od 60 % stanovnika BiH. Hrvati su također masovno sudjelovali.
Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike