Svijet
“TRANSKRIPTI GENOCIDA” MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA

Krajišnik: Muslimani su umjetna nacija, sekta turske provenijencije
Objavljeno 2. ožujka, 2021.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je sistematiziranu zbirku dokumenata pod naslovom "Transkripti genocida", koja dokazuje postojanje planova vlasti bosanskih Srba za podjelu BiH i počinjenje etničkog čišćenja i masovnih ratnih zločina.

Zbirka, dostupna u mrežnom formatu preko posebne aplikacije, skup je stenograma i prijepisa sa sjednica tzv. skupštine srpskog naroda u BiH, uspostavljene 1991., odnosno Narodne skupštine Republike Srpske od 1991. do 1996., navela je ustanova koja upravlja memorijalnim centrom. Zadaća je Centra istraživati i prikupljati dokumente i svjedočenja o genocidu u Srebrenici 1995., kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Cilj je objavljivanja zbirke omogućiti istraživačima, medijima i svim zainteresiranima za istraživanje genocida jednostavan uvid u najvažnije odluke prijeratnog i ratnog vodstva bosanskih Srba. Jedan od ključnih dokaza je dokument skupštine od 21. studenoga 1991., u kojem se navodi da to tijelo donosi "odluku o ostajanju srpskog naroda u BiH u zajedničkoj državi Jugoslaviji... skupa s Republikom Srbijom, Republikom Crnom Gorom, SAO Krajinom, SAO Slavonijom i Baranjom i Zapadnim Srijemom".

Među dokumentima je i odluka Skupštine RS od 12. svibnja 1992. "o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH", u kojoj je navedeno kako su ti ciljevi državno razgraničenje s druge dvije nacionalne zajednice, koridor između Semberije i Bosanske Krajine, uspostava koridora u dolini rijeke Drine, eliminiranje Drine kao granice između srpskih država, uspostava granica na rijekama Uni i Neretvi, podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio te izlaz RS na more.

Ironija je kako je upravo tijekom rasprave o tom dokumentu Ratko Mladić upozorio da ostvarenja tih ciljeva neće biti bez počinjenja genocida. "Mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo da samo ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će to (Momčilo) Krajišnik i (Radovan) Karadžić objasniti svijetu. To je, lјudi, genocid", kazao je Mladić.

Izdvojeni su i dokumenti koji svjedoče o odnosu srpske ratne političke elite prema današnjim Bošnjacima. Tako je Momčilo Krajišnik na skupštini 8. siječnja 1993. tražio izjašnjavanje o tezi da su tadašnji Muslimani kao narod "komunistička tvorevina". "Mi ne prihvaćamo tu umjetnu naciju. Smatramo da su Muslimani sekta, grupacija ili skupina, turske provenijencije", kazao je Krajišnik.

Karadžić je na sjednici iz 1995. tvrdio kako Zapad nasilu gura Srbe na ostanak u BiH ne bi li oni tako kontrolirali Muslimane. "Mi smo žrtvovani da ne bi bilo te (muslimanske) države, nego da bi bila mješovita, što će reći da mi svoje živote i živote naših generacija potrošimo na neutralizaciju islama, a da Europa bude zajednica sretnih kršćanskih naroda dok joj mi čuvamo zidine", rekao je. U listopadu 1995. na sjednici je izrijekom potvrdio kako je osobno stao iza plana za osvajanje Srebrenice i Žepe, kada je počinjen genocid. "Ja sam kao vrhovni zapovjednik stao iza plana za Žepu i Srebrenicu", kazao je Karadžić, objasnivši kako bi uz 90.000 naoružanih Muslimana u Srebrenici i Žepi Srbi sigurno izgubili rat.

Objava stenograma, kako navodi Memorijalni centar, svojevrsna je potvrda genocida i dokaz planiranog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem stvaranja etnički čistih srpskih prostora, bez obzira na masovnost i brutalnost zločina nad nesrpskim življem i neprocjenjivu štetu izazvanu razaranjem gospodarskih, kulturnih, vjerskih i drugih dobara.

I.Bošnjak/H
Karadžić je odobrio i “radikalnu zadaću” u pohodu na Žepu i Srebrenicu te se zbog toga ne kaje
VELIKA SRBIJA
Sistematizirani dokumenti iz zbirke “Transkripti genocida” kronološki dokazuju postojanje projekta uspostave velike Srbije navodnim očuvanjem “skraćene” Jugoslavije, u kojoj bi bili dijelovi Hrvatske te Bosne i Hercegovine pod tadašnjom kontrolom srpskih pobunjenika.
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike